Două firme IT din Cluj sunt în topul celor mai dinamice firme din Europa Centrală

 

Două firme de IT din Cluj-Napoca au fost incluse în clasamentul Deloitte CE Technology Fast 50, care include cele mai dinamice companii din Europa Centrală.

 

România ocupă locul 3 în acest clasament cu 6 firme, dintre care 2 sunt din Cluj-Napoca, două din București, una din Sibiu și ultima din Baia Mare. 

 

Topul este realizat pe baza veniturilor obținute pe o perioadă de cinci ani. Pentru ediția din 2014 au fost luate în calcul veniturile din perioada 2009-2013.

 

Patru dintre companiile prezente în clasament sunt nou-intrate, iar creșterea medie înregistrată de firmele românești din top este de 589%. Cinci dintre companii sunt dezvoltatori de software, iar una este o firmă de Internet. Două dintre ele au sediul în București, două în Cluj-Napoca, una în Baia Mare și una în Sibiu.

 

Cu o creștere de 1433%, compania ITNT din Sibiu ocupă locul IV în clasamentul regional, cea mai bună poziție ocupată de o entitate românească prezentă în top. Aflată pentru al șaptelea an consecutiv în clasament, Teamnet International SA se numără de asemenea printre performerii ediției din acest an, întrucât este prezentă în două categorii: locul III la categoria Big 5, care include companiile dinamice, prea mari ca venituri, pentru a concura, pe picior de egalitate, cu firmele mai mici din categoria Fast 50 și poziția 34 la categoria Fast 50, cu o creștere de 424%.

 

Softelligence ocupă locul 27 (cu o rată de creștere de 459%), urmată, pe locul 28, de Life is Hard Cluj-Napoca SRL (453%). Fortech Cluj-Napoca ocupă locul 37 (403%), iar Trencadis Baia Mare poziția 42 (362%).

 

Creșterea medie în rândul companiilor prezente în clasamentul Fast 50 a urcat la 698% de la 671%, în 2013. Cu toate acestea, este cu mult sub media de 1026% înregistrată în 2012. Zece țări au contribuit la clasamentul Fast 50 din acest an: Polonia (17), Ungaria (zece), România (șase), Croația (patru), Cehia, Lituania și Slovacia (câte trei fiecare), Serbia (două), Bulgaria și Estonia (câte una fiecare). Dintre cele 50 de companii, 26 sunt prezente pentru prima oară, zece au urcat în clasament, iar 14 au coborât. Topul este, și de data aceasta, dominat de firmele de software (26), urmate de companiile de Internet (12) și cele de telecomunicații/networking (șase).

 

Raportul include totodată un sondaj efectuat în rândul directorilor generali ai companiilor care și-au depus candidatura pentru un loc în clasamentul Deloitte, care arată că inovația (20%) este cea mai mare provocare de management cu care aceștia se confruntă. Accesul la mâna de lucru specializată (28%) și climatul economic general (20,6%) sunt cele mai mari amenințări pe care directorii acestor companii le identifică. Mai mult de jumătate din directori (54,7%) văd o creștere organică, iar 39,1% anticipează extindere internațională. În ce privește veniturile companiilor, 33,8% din respondenți estimează o creștere care variază între 26 și 50%, în 2014, iar 52,3% au în plan creșterea cheltuielilor cu cercetarea și dezvoltarea în următorii doi ani.

 

Clasamentul Fast 50 cuprinde firme din Europa Cetrală. 

 

Pentru a fi eligibile pentru clasamentul Fast 50, companiile trebuie sa aibă venituri de cel puțin 50.000 euro în fiecare an, între 2009 și 2013; minim cinci ani de activitate; să aibă sediul într-o țară din Europa Centrală; să dezvolte sau sa producă tehnologii patentate sau să facă investiții substanțiale în cercetare și dezvoltare;

Comentarii Facebook