Dir.gen.adj. Garda Nationala de Mediu: Rampa de gunoi de la Pata Rat trebuie inchisa anul acesta- VIDEO

Directorul general adjunct al Garzii Nationale de Mediu Mihaela Beu a declarat astazi la Cluj, ca rampa de gunoi de la Pata Rat trebuie inchisa neaparat in 2010.

 

Pentru asta, insa Clujul are nevoie de o finantare de 45 de milioane de euro, pe care potrivit presedintelui Consiliului Judetean Cluj, Alin Tise, nu se stie daca o va obtine. In cazul in care administratia nu va primi banii, va scoate la licitatie internationala serviciul de salubritate, iar investitia va fi acordata unei firme care sa inchida rampa de la Pata Rat si sa construiasca si sa administreze noul depozit ecologic.

 

Mihaela Beu a mai spus astazi la Cluj ca in zona Transilvaniei exista un singur depozit ecologic. Iar in ceea ce priveste linia transmisa de Uniunea Europeana in domeniul implementarii legislatiei de mediu, politica este cea a "morcovului si a biciului".

 

"Concret ma refer la problema inchiderii rampelor de deseuri menajere, si care fiind, aici la Cluj, nu pot sa spun faptul ca, rampa de deseuri Pata Rat trebuie inchisa, ca in regiunea noastra mai sunt trei deseuri la Bihor care trebuie inchise , inca doua depozite in judetul Satu-Mare, un depozit in Maramures si aceasta este in 2010. Urmand ca pana in 2012 sa se mai inchida inca 6 depozite de deseuri menajere urbane. Ganditi-va ca in prezent in regiunea noastra avem doar un depozit ecologic la Oradea si in faza destul de avansata sunt demarate procedurile pentru investitia de la Bistrita pentru un depozit ecologic, dar presiunea este mare", a declarat directorul general adjunct al Garzii Nationale de Mediu, Mihaela Beu, in cadrul simpozionului "Solutii pentru Administratiile Locale in contextul Crizei economice", organizat la Cluj de BTL DESIGN.

 

Organizatorii i-au adus fata in fata in cadrul simpozionului pe reprezentantii administratiei si pe cei ai firmelor, pentru a gasi solutii financiare viabile la unele dintre problemele cu care se confunta administratiile locale, cum ar fi cea a mediului sau cea a introducerii apei si a canalizarii.

 

"Acest simpozion trebuie sa aduca solutii pentru administratii publice locale, solutii care sa rezolve necesitatile cetatenilor, pentru ca acum din cauza crizei economice, finantarile si bugetele locale s-au micsorat considerabil. Parteneriatul public privat este o solutie, mai sunt de rezolvat probleme de managementul deseurilor, probleme de canalizare. Aceste lucruri le discutam impreuna cu companiile private si speram sa gasim solutii care sa fie viabile in special pe termen lung", a declarat pentru Stiri de Cluj.ro Radu Ion, manager BTL DESIGN.

 

Una dintre solutiile propuse pentru rezolvarea problemei deseurilor a fost cea a unui centru de colectare de echipamente electrice si electrocasnice. Proiectul a fost propus de Asociatia Romana pentru Reciclare ROREC.

 

"Centrul de colectare de echipamente electrice si electronice este un? proiect ce se poate realiza doar in parteneriat cu primariile. Proiectul consta in construirea unor centre de colectare de astfel de echipamente cu functionare permanenta, astfel incat sa generam un flux de deseuri de la populatie catre reciclatori. Toate deseurile de echipamente electrice si electronice care stim ca au un potential toxic extrem de ridicat sa nu mai ajunga pe canale de colectare paralele, sa ajunga la noi fiindca de aici cu siguranta ele vor fi reciclate si vor ajunge doar la acei reciclatori care au indeplinit toate normele? pentru procesarea lor", a declarat pentru Stiri de Cluj. ro Florin Popa, manager centre de colectare Asociatia Romana pentru reciclare ROREC.

 

Editia de la Cluj a simpozionului de administratie publica a fost prima dintr-un sir de patru si a reunit reprezentanti ai autoritatilor locale si firme din Cluj, Bihor, Arad, Alba, Hunedoara, Sibiu, Brasov, Mures, Bistrita-Nasaud, Maramures, Satu-Mare si Salaj. Urmatoarele trei editii vor reuni reprezentanti din celelalte regiuni ale tarii: Moldova, Muntenia-Dobrogea, Oltenia-Banat.

 

 

 

 

Comentarii Facebook