Dilema anului 2023: credit imobiliar sau chirie câțiva ani? Ce variantă e mai bună


Creșterea accelerată a prețurilor în sectorul imobiliar îi face pe chiriași să se întrebe, dacă n-ar fi o idee mai bună să achite rată pentru propria casă. Economiştii însă, atrag atenţia: ne trebuie un salariu minim de 5.000 de lei pentru a lua credit prin Noua Casă. 

BNR spune că o chirie este mai profitabilă, în timp ce ministrul Adrian Câciu a spus că rata pentru prima casă ar putea fi fixă. Guvernul a decis să continuie programul „Noua casă", început în urmă cu mai mulţi ani şi care a fost un real succes. Anul acesta a fost acordat un plafon de 1,5 miliarde, scrie Antena 3 CNN.

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, îi sfătuieşte pe tineri să aplice anul acesta pentru credit. 

Atenţie, însă! Nu toată lumea se încadrează în sumele necesare pentru a obţine împrumutul. Avem nevoie de un salariu minim de aproximativ 5000 de lei. Spre exemplu, o persoană care câştigă minim 5.200 lei, în exemplul nostru un agent de asigurări, îşi permite un imobil de 70.000 de euro, adică o garsonieră sau maxim un apartament cu două camere. Cine are un venit mai mare, un IT-ist, spre exemplu, îşi permite un imobil de până la 140.000 de euro. 

Creşterea dobânzii a creat şi o altă problemă: cine a obţinut valoarea maximă a unui credit anul trecut, cu o rată de 45% din venit, plăteşte acum 75%. Avem însă şi varianta de a închiria o locuinţă. Chiria unei garsoniere este în medie 280 de euro, iar un apartament cu 2 camere cu 400 de euro. Mai exact, plătim anual 4.800 de euro.

Așadar, indiferent de prețurile halucinante la chirii, achitarea unei rate pentru propria casă nu este de buzunarul oricui.

Comentarii Facebook