Cum poți să-i asiguri un viitor copilului tău cu 100 de lei economisiți lunar, până împlinește 18 ani


Cu o economie lunară minimă de 100 de lei, spre exemplu, până când copilul împlinește 18 ani, se poate strânge un fond de care acesta să se bucure la nevoie.

Un calcul simplu, cu 100 de lei economisiți lunar, la vârsta de 18 ani viitorul adult poate ajunge la suma de 21.600 de lei. Suma de 100 de lei este mai puțin de jumătate din alocația lunară a copilului, deci multe familii ar putea să o pună deoparte.

Băncile au depozite sau conturi dedicate celor mici, astfel că se pot depune orice sume de bani, oricând. Aici, dezavantajul este că părinții pot luat din bani, dacă au probleme financiare. 

Nu este de neglijat nici contul de economii Junior, deschis automat la nașterea copilului, la Trezorerie, care a început în 2018. 

În acest caz, dobânda este fixă, de 3% pe an, și dacă suma depusă anual depășește 1.200 de lei, statul contribuie cu o primă de 600 de lei pe an. Banii pot fi scoși doar când copilul împlinește 18 ani. Ajungem în acest caz la aproape 40.000 de lei și nu se plătesc impozite.

Unii părinții preferă un fond de investiții, iar aici vorbim despre câștiguri mult mai mari. Se poate ajunge la dublul, triplul sumei depuse, dacă ne uităm la randamentele din trecut de 8-10% pe an, dar și riscurile sunt mai mari, pentru că acest randament nu este garantat în viitor și totul depinde de cum evoluează piața.

Poate cei mai câștigați, care au banii cash, sunt părinții care investesc într-un apartament, iar chiria o pun deoparte. În plus, și valoarea locuinței crește.

Irea, însă, este să se opteze pentru orice formă de economisire, chiar și cea minimă de 100 de lei. 

Sursa: Știrileprotv.ro

Comentarii Facebook