Cum arată NOUA bancnotă de 5 EURO - FOTO

 

Banca Centrală Europeană (BCE) şi băncile centrale naţionale (BCN) din Eurosistem urmează să introducă a doua serie de bancnote euro. 

 

Denumită seria ”Europa”, aceasta va reda în filigran şi în hologramă un portret al Europei, personaj din mitologia greacă ce a dat numele continentului nostru. Noile bancnote vor fi introduse treptat, pe parcursul mai multor ani, începând, în luna mai 2013, cu bancnota de 5 EUR.

 

Seria ”Europa” a beneficiat de progresele înregistrate de tehnologia de producere a bancnotelor de la introducerea primei serii cu peste zece ani în urmă. Elementele de siguranţă ale acesteia au fost optimizate, contribuind astfel la sporirea siguranţei bancnotelor. Trei noi elemente de siguranţă – filigranul-portret, holograma-portret şi numărul verde-smarald – au fost dezvăluite astăzi publicului.

 

Noile bancnote marchează o evoluţie. Acestea vor prezenta aceeaşi concepţie grafică bazată pe tema „epoci şi stiluri” şi culorile dominante ale primei serii, dar au fost uşor modificate pentru a include elementele de siguranţă optimizate. Bancnotele din a doua serie vor fi uşor de distins de cele din prima serie. Seria ”Europa” va păstra cupiurile din seria anterioară, şi anume 5 EUR, 10 EUR, 20 EUR, 50 EUR, 100 EUR, 200 EUR şi 500 EUR, acestea urmând a fi introduse în ordine crescătoare. Noua bancnotă de 5 EUR va fi, aşadar, urmată de cea de 10 EUR.

 

Iniţial, bancnotele din prima serie vor circula în paralel cu cele noi, însă vor fi retrase treptat şi, în cele din urmă, vor înceta să mai reprezinte un mijloc legal de plată la o dată care va fi anunţată cu mult timp în avans. Cu toate acestea, bancnotele din prima serie îşi vor păstra valoarea pe termen nelimitat şi vor putea fi preschimbate la BCN din Eurosistem în orice moment.

 

Bancnota de 5 EUR din seria ”Europa” a fost prezentată în 10 ianuarie 2013, iar instituţiile de credit vor începe să pună în circulaţie noile bancnote la ghişee sau la bancomate în luna mai 2013.

 

Pentru a sensibiliza publicul cu privire la seria ”Europa”, în anul 2013, BCE şi BCN din Eurosistem vor desfăşura, în zona euro, o campanie de informare pe canale multiple. Pregătirile sunt în curs, fiind susţinute de două agenţii selectate de BCE în urma unei licitaţii publice.

 

Comentarii Facebook