Vineri 30 Septembrie

Compensarea prețurilor la benzină și motorină: „Să primești un ajutor de 0,5 lei înseamnă cel puțin batjocură”


Se iau primele măsuri după scumpirea continuă a combustibilului. Guvernul va compensa parțial prețul carburanților timp de trei luni. Este varianta agreată de Coaliție și anunțată de premierul Nicolae Ciucă și președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, într-o discuție informală cu jurnaliștii. Încă nu se știe cât va fi reducerea propriu-zisă, astăzi, joi 23 iunie, se va discuta cu exactitate cât de mare va fi compensarea. 

„S-au scumpit așa de mult benzina și motorina, încât n-o să ne mai permitem să mergem cu mașina”

Scumpirile, care sunt aproape zilnice, i-au adus la exasperare pe români, iar aceștia se revoltă cum consideră, unii au renunțat la mașină, alții boicotează stațiile de alimentare: „Am alimentat de 37 de bani şi nu le arată la casierie, la pompă, că am alimentat”, spune o doamnă dornică să boicoteze benzinăriile. „S-au scumpit așa de mult benzina și motorina, încât n-o să ne mai permitem să mergem cu mașina”, declară un bărbat. 

Un litru de motorină a ajuns acum să coste 9,3 lei, iar unul de benzină 8,7 lei. Față de luna trecută, benzina s-a scumpit cu 6,1%, iar motorina cu 4,6%, asta înseamnă că, pentru un plin de motorina românii plătesc cu 20 de lei în plus față de luna recută, iar pentru un plin de benzină aceștia trebuie să scoată 25 de lei în plus

Coaliția a decis: compensarea parțială a prețurilor la carburanți, cea mai bună soluție

În tot acest timp, oficialii s-au întrecut în discuţii şi soluţii fanteziste. Abia azi par să fi ajuns la un numitor comun. După discuţii despre plafonare, reducerea TVA-ului şi a acizei, liderii coaliţiei spun că vor acorda compensaţii pe litrul de carburant, aşa cum se întâmplă în cazul transportatorilor.

„Când te costă benzina 9,3 lei pe litru, să primești un ajutor de 0,5 lei înseamnă cel puțin batjocură”

0,5 lei pentru fiecare litru de carburant înseamnă foarte puțin, raportat la dimensiunea prețului. Daca statul va alege aceeași soluție de plată ca în cazul celor care distribuie energie și gaze, acolo unde nu le-a plătit compensările, s-ar putea să ne trezim într-o situație și mai gravă. Când te costă benzina 9,3 lei pe litru, să primești un ajutor de 0,5 lei înseamnă cel puțin batjocură, dacă nu o nepăsare raportată la dimensiunea problemei”, a declarat Adrian Negrescu, analist economic, potrivit observatornews.ro

Deocamdată, suma nu a fost anunţată. Banii necesari ar veni din surplusul de încasări la buget în urma creşterii explozive a preţurilor, dar şi de la companii. Numai în acest an, statul a câștigat în plus 600 milioane de euro din scumpirea benzinei și a motorinei. Măsura agreată de Coaliţie va fi prezentată mâine după şedinţa de Guvern.


Comentarii Facebook