Miercuri 30 Aprilie

Clujul trece pe hidrogen: Anul ăsta vor apărea primele autobuze cu hidrogen și prima „fabrică” de hidrogen. S-au aprobat banii pentru a le cumpăra

CTP Cluj-Napoca cumpără autobuze pe hidrogen și construiește prima stație de producere și alimentare cu hidrogen. Investiții record în transportul public ecologic. Consiliul local a aprobat banii pentru inestițiile CTP Cluj

Transportul public din Cluj-Napoca face un nou pas important spre modernizare și sustenabilitate: Compania de Transport Public (CTP) va achiziționa, în 2025, mai multe autobuze cu pile de combustie pe bază de hidrogen, în cadrul unui program de investiții fără precedent. Decizia vine după ce Consiliul Local Cluj-Napoca a aprobat luni, 7 aprilie 2025, bugetul pe anul 2025 al companiei, în valoare totală de 422,8 milioane de lei.

Investiții masive în flota verde a orașului

Cea mai mare parte a investițiilor vizează achiziția de vehicule ecologice și infrastructura necesară pentru operarea lor. 49 de autobuze electrice articulate, în valoare de 182,5 milioane de lei, vor fi achiziționate și vor intra în patrimoniul Primăriei Cluj-Napoca, urmând să fie concesionate către CTP pentru exploatare.

Totodată, compania va investi și în tehnologia pe bază de hidrogen:

  • Autobuze cu pile de combustie pe hidrogen – 97 milioane lei

  • Stație de producere și alimentare cu hidrogen – 84 milioane lei

  • Stații de încărcare pentru autobuze electrice – 19,7 milioane lei

    Autoritățile locale, în frunte cu Emil Boc, au testat autobuzele cu hidrogen încă de anul trecut (VEZI VIDEO) . De atunci primarul Clujului îi asigura pe clujeni că autobuzele cu hidrogen sunt sigure și nu prezintă niciun pericol pentru călători.

    Alte achiziții: minibuze școlare și digitalizare

    În plus, planul de investiții al CTP pentru 2025 mai include:

    • 10 minibuze electrice pentru transportul elevilor – 17,5 milioane lei

    • Automate stradale de ticketing – 2,4 milioane lei

    • Modernizarea platformei de management al sistemului de ticketing – 1,7 milioane lei

    • Dezvoltarea unei platforme online pentru încărcarea titlurilor de călătorie – 1,3 milioane lei

    Toate aceste mijloace fixe, în valoare totală de 409,4 milioane de lei, vor intra în patrimoniul Primăriei Cluj-Napoca, fiind ulterior concesionate către CTP.

    Investiții directe în patrimoniul CTP

    Pe lângă investițiile primăriei, CTP Cluj-Napoca va avea și achiziții de echipamente și infrastructură în valoare de 4,62 milioane de lei, care vor intra în patrimoniul companiei. Printre acestea:

    • Un aparat de defectoscopie pentru cabluri – 1,4 milioane lei

    • O spălătorie mecanică cu decantor de nămol – 950.000 lei

    Buget pe plus în 2025

    CTP estimează venituri totale de 267,4 milioane lei în 2025, cu 4,5% mai mult decât în 2024. Din acestea, cea mai mare parte (259,1 milioane lei) provine din servicii prestate. Cheltuielile sunt estimate la 264,5 milioane lei, incluzând și o taxă de 2,2 milioane lei pentru construcțiile speciale („taxa pe stâlp”), dar și cheltuieli salariale de peste 150 de milioane lei.

    Profitul estimat pentru 2025 este de 2,34 milioane lei, peste nivelul de anul trecut.

    Votul Consiliului Local

    Bugetul CTP Cluj-Napoca pe 2025 a fost adoptat în ședința de Consiliu Local, din 7 aprilie 2025, cu 18 voturi „pentru”, 3 „împotrivă” și 3 abțineri. Este una dintre cele mai ambițioase alocări bugetare din ultimii ani pentru transportul public din Cluj și marchează o etapă importantă în tranziția orașului spre mobilitate urbană nepoluantă.

    Comentarii Facebook