Chiriaș sau proprietar? Cum este mai avantajos să trăim în Cluj-Napoca anului 2023


Clujenii care intenționează să achiziționeze orice fel de proprietate sunt conștienți că opțiunea de credit ipotecar poate reprezenta o soluție pentru această investiție majoră, însă, în contextul actual, tot mai mulți clujeni tind să se orienteze către închirierea proprietăților, în pofida cumpărării acestora.

Dobânzile pentru astfel de credite au crescut considerabil în ultima perioadă, ceea ce a dus la o scădere cu peste 23% a vânzărilor pe piața imobiliară din Cluj-Napoca, în primele trei luni ale 2023.

Dobânda medie pentru un credit ipotecar nou a ajuns la 8% în luna martie, dublă comparativ cu nivelul de 4% din decembrie 2021. Această scumpire a creditării poate explica de ce apetitul clujenilor pentru împrumuturi ipotecare a scăzut, iar ca efect imediat cererea solvabilă este, la rândul ei mai mică, ceea ce duce, inevitabil, la o corecție a prețurilor la imobiliare.

Reticența în acordarea creditelor și înăsprirea condițiilor de acordare a împrumuturilor face ca tot mai mulți clujeni să ia în calcul opțiunea de închiriere a unei proprietăți. În afară de faptul că nu trebuie să se îngrijoreze cu privire la ratele unui credit, ei pot alege să locuiască într-o zonă mai bună sau într-o proprietate mai spațioasă, fără să fie nevoiți să facă o investiție majoră. 

„Ce trebuie luat cu adevărat în calcul la decizia de cumpărare a unui apartament, nu sunt contracțiile pieței sau inflația anuală, ci mai degrabă retrospectiva ultimilor 15-20 de ani. Este o realitate că investiția într-o locuință nu satisface numai nevoia de proprietate a românilor, dar este și un instrument generator de venit constant și solid, pe termen lung”, a declarat Cristina Pisaltu, președinta Patronatului Agenților Imobiliari din România.

Cristina Pisaltu susține că decizia de a închiria sau cumpăra cu credit ipotecar, poate influența fenomene masive din societatea românească, inclusiv migrația, educația și piața muncii în ansamblu.

„Proprietar sau chiriaș, poate părea sinonim la nivelul sumelor alocate lunar, dar face o diferență uriașă în predictibilitatea pieței muncii, în presiunea pusă pe sistemul de pensii și chiar pe viitorul familiilor. Chiria poate părea o alternativă într-un stat ai cărui cetățeni beneficiază de protecție socială solidă, însă în contextul actual, sistemul bancar trebuie privit ca un instrument pe termen lung, nu doar ca și colector de dobânzi. Comunitățile de proprietari tind să crească valoarea unui imobil și atât timp cât prețurile nu ating nivelurile europene, consider cumpărarea, o investiție sustenabilă pe termen lung”, a mai adăugat agenta imobiliară. 

Comentarii Facebook