Cât câștigă cadrele didactice. Acestea sunt salariile care îi determină pe profesori să declanșeze greva generală


Federaţiile sindicale din Educaţie organizează, miercuri, între orele 11.00 şi 13.00, grevă de avertisment şi au anunţat că în acest interval nu vor avea loc activităţi cu elevii. De asemenea, începând cu data de 22 mai, profesorii urmează să intre într-o grevă generală. Una dintre cerințele pe care le au profesorii se referă la majorarea salariilor.

Potrivit grilei de salarizare, salariul net al unui profesor debutant cu studii superioare de lungă durată este de aproximativ 2.400 de lei.

Conform informațiilor prezentate de Edupedu.ro, salariile de bază ale profesorilor au atins nivelul maxim prevăzut de grila de salarizare.

Salariile cadrelor didactice ar fi trebuit să crească până la nivelul grilei de salarizare din 2022 încă din anul 2020, dar guvernele conduse de Orban și Cîțu au amânat în mod repetat majorarea salariilor.

În anul precedent, Guvernul Ciucă a aprobat două creșteri succesive de 4 procente.

În luna februarie, Edupedu.ro a raportat, pe baza unor surse, că profesorii vor beneficia de o creștere salarială cuprinsă între 3% și 8% pentru salariul din ianuarie.

Liderul sindical Simion Hăncescu (FSLI) a avertizat că există riscul ca examenele naționale să fie date peste cap de greva generală din învățământ:

Vina nu este a noastră, nici a oamenilor din sistem, este a guvernanților. Ei trebuie să se gândească, a lor este vina, dacă se va întâmpla, repet, să nu se dea examenele naționale sau să se decaleze”, a spus acesta.

Comentarii Facebook