Chef Adi Hădean cheamă industria HORECA la grevă reală, ”care să usture la bani pe toată lumea, că-i cuțitul pe os. Ne ține?”


Chef Adi Hădean crede că protestul industriei HORECA, față de faptul că localurile interioare sunt închise de șase luni, este apă de ploaie, dacă nu se face o grevă reală. El acuză atât Guvernul, cât și presa că nu ia partea și nu înțelege cât de reale sunt problemele din această industrie, falimentată de pandemie.

Nevastă-mea avea (din nou) dreptate, white man can’t Jerusalema. Omu’ alb a reușit să transforme dansul ăsta mișto într-un fel de dansu’ la pinguin pe muzică africană.

Ne place ideea unei industrii curate (mă refer la ospitalitate), dar nu suntem în stare să ținem curat un frigider. Deși cele mai multe dintre cârciumi sunt închise de o jumătate de an, numărul celor amendate pentru jeg e înfiorător de mare. La fel și numărul celor care-și fac reclamă scoțând în evidență faptul că se spală pe mâini.

O parte din industria HORECA a protestat ieri pen’ că domnu’ Orban nu vrea să deschidă interioarele restaurantelor către oaspeți. Adică o parte din partea care are terasă, și care a văzut frunza galbenă pe jos. Nu înțeleg, dacă tot avem sute de mii de oameni la prăvălie, de ce ne-am mulțumit 6 luni să dăm comunicate de presă și protestăm abia acum? Cu tot respectul pentru colegi, protestul de ieri rămâne un soi de Jerusalema pe alb, dacă nu-l transformăm într-o grevă reală, care să usture la bani pe toată lumea, că-i cuțitul pe os. Ne ține?

Pentru Guvern, HORECA sunt bune dacă pot găti pe cheltuială proprie pentru instituțiile statului care altfel fac blat bine-mersi cu diverse firme de catering. Când vine vorba de ajutor din sens invers, “industria ospitalității are oricum o contribuție minoră la PIB”. Acum, are dreptate și dl. Orban, mă gândesc că dacă industria asta era încurajată sincer (prin programe fiscale adresate clar forței de muncă, de exemplu) și presată real (prin controale corecte și dese) să bată în casă tot ce vinde, contribuția ar fi fost mai puțin minoră. Partea nasoală e că nu cred că am înțeles ceva din pauza asta, nici noi, nici ei.

Pentru presă, HORECA sunt bune când pot să ofere bartere sau gratuități la săli de conferințe, pauze de cafea și semi-chermeze. Acum, când protestează într-un gest firesc, patronatele din industrie au devenit oamenii ăia răi care asupresc și manipulează angajatul, clasa avidă de profit și lipsită de scrupule. Fără îndoială, unii dintre noi sunt așa. Fără îndoială, unii fentează cât pot, dar mulți, tot mai mulți, se zvârcolesc să plătească salarii decente, să dezvolte cultura producătorului local, să fie la zi cu dările, să creeze experiențe pentru oaspeți, cu margini de profit de 10-12%. Tot ăștia din urmă sunt și cei mai harnici când vine vorba de inițiative sociale, de întrajutorare și spirit comunitar. Noi, cei din clasa asta, suferim cel mai tare, și dacă ne abandonați acum, practic ați tras apa peste tot progresul obținut și pentru România în ultimii 6-7 ani cu sacrificii enorme. Poate că până la urmă meritați să mâncați prost și scump și să fiți serviți din vârful buzelor. Sau poate nu, da’ dacă dispărem noi, cu greșelile noastre cu tot, cu stângăciile noastre cu tot, industria se întoarce în gaura din care am încercat să o scoatem. Înapoi la “jnițel”, “gordon bleu” și unghii murdare”, a spus Hădean.

Comentarii Facebook