Marti 10 Septembrie

Celebra brânză de NĂSAL revine pe piață! Produsul de la Țaga este unic în lume

                             

Brânza de Năsal, produsă unic în lume în comuna Țaga, revine pe piață, după ce în 2013 fabrica a fost închisă de FrieslandCampina România. Citiți AICI detalii despre închidere.

 

Compania care deține brandul a încheiat, vineri, 29 august 2014, un acord cu  Fabrica de Brânzeturi Transilvania pentru reluarea producției de la fabrica din Țaga.

 

Acordul oferă dreptul societății Fabrica de Brânzeturi Transilvania de a opera fabrica de brânză din comuna Țaga, județul Cluj. Asociatul majoritar al societății este AgroTransilvania Cluster, având ca partener asociat Cooperativa Agricolă Someș Arieș. 

 

Fabrica de brânză din comuna Țaga este deținută de compania FrieslandCampina România și se află în conservare de la 1 iunie 2013.

 

Pentru a implementa un model de afaceri sustenabil, acordul prevede producția Brânzei de Năsal, sub brandul Napolact, dar și a altor tipuri de brânzeturi, sub brandurile proprii ale AgroTransilvania Cluster.

 

Suntem extrem de bucuroși că am reușit, prin această soluție inedită de business, să reluăm activitatea în fabrica de la Țaga, o unitate-unicat în Ardeal. În momentul în care am anunțat intrarea în conservare  a unității de la Taga, consumatorii, dar și alti membri ai comunităților locale ne-au trimis numeroase mesaje prin care își exprimau regretul ca nu vor mai putea cumpăra Brânza de Năsal. Suntem mulțumiți că Năsal Napolact va fi, în curând, disponibilă din nou pe piață. Ne așteptăm ca producția să fie reluată în câteva luni”, a declarat Cornel Cărămizaru, Director de Vânzări FrieslandCampina România.

 

Acordul de parteneriat cu FrieslandCampina România reprezintă pentru noi, ca structură asociativă ce promovează investițiile în sectorul agroindustrial transilvănean, o oportunitate de a duce mai departe rețetele și tradițiile clujene, indiferent de contextul economic. Grota de la Țaga, în care se maturează brânzeturile, face parte din patrimoniul Transilvaniei și este de datoria noastră să facem tot ce este posibil să susținem procesul de producție de aici”, a declarat Felix Arion, Manager General AgroTransilvania Cluster.

 

Societatea a fost înființată de AgroTransilvania Cluster, asociat majoritar, în parteneriat cu Cooperativa Agricolă Someș Arieș. AgroTransilvania Cluster este o structură formată din agenți economici, entități de cercetare, instituții și catalizatori ai sectorului agroindustrial transilvănean, iar partenerul său în Fabrica de Brânzeturi Transilvania este o cooperativă formată din peste 50 de ferme, care cresc împreună peste 2.000 de vaci de lapte. Inițiativa de a reuni în aceeași structură actori importanți din sectorul agroindustrial clujean și transilvanean îi aparține Consiliului Județean Cluj. AgroTransilvania Cluster își propune să fie un pol integrator al dezvoltării durabile pentru sectorul agroindustrial transilvanean, fapt pentru care și-a asumat misiunea de a promova și implementa proiecte concrete, operarea fabricii de la Țaga fiind unul dintre aceastea. 

 

Grota naturala de la Ţaga este, de sute de ani, locul in care natura transforma branzeturile in delicatese. Roca specifica grotei, temperatura si umiditatea constante de-a lungul anului,  actioneaza asupra branzei, conferindu-i unicitate. Dar mai este un mic ingredient care desavarseste branza de Nasal: Bacteria Brevibacterium linens, care confera, dupa maturare, produsului finit, caracteristici specifice de textura, aroma si culoare. Aceasta branza fermentata este atestata ca produs traditional. 

 

Ritualul nuptial din Ţaga este de o mare bogatie si varietate, fiind punctat moment de moment de melodii si texte rituale variate, de oratii si de strigaturi ceremoniale. Textele suprind prin accentele sumbre privind viata femeii instrainate prin maritis, indeosebi a celei maritate in afara statului.

 

Satul Ţaga este inclus in ghidul oficial Cele mai frumoase sate din Romania si puteti ajunge aici fie cu autoturismul, pe DJ 109C din Gherla – Camaras – Targu Mures sau pe DJ 172A din Chichis – Nuseni – Bclean, fie cu autobuzul din Gherla. Ţaga se afla la o distanta de 20 de kilometri e Gherla si la 57 de kilometri de Cluj-Napoca.

Comentarii Facebook