Ce trebuie să faci cu molozul și alte deșeuri din construcții dacă ai început să renovezi locuința. Regulile sunt stricte ca să nu riști amenzi


Există reguli stricte de evacuare pentru deșeuri rezultate din construcții și renovări, nu le poți arunca la ghenă împreună cu resturile menajere, deși mulți cred asta! 

Deșeurile de acest tip sunt ridicate contra cost de către operatorul de salubritate sau de către o firmă specializată, la solicitarea beneficiarului. Iar prețurile diferă de la o societate la alta.

Oamenii sunt obișnuiți să depoziteze saci plini cu moloz la ghenele de gunoi sau să le arunce, în mod ilegal, în zone limitrofe ale localității sau pe malurile râurilor. Legea spune că este interzis să faci acest lucru. Riști, astfel, să primești o amendă mult mai mare decât costul debarasării legale a acestora, de la Poliția Locală/Unitatea Administrativ Teritorială, după caz, sau de la Garda de Mediu. Amenda poate pleca de la 1.000 lei la 1.500 lei pentru persoane fizice şi de la 2.000 lei la 2.500 de lei.

Amenzi uriașe acordate de Garda de Mediu

De asemenea, conform Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 92/2021 privind regimul deşeurilor sunt prevăzute sancțiuni mult mai drastice. Astfel, sunt interzise abandonarea deşeurilor, eliminarea lor în afara spaţiilor autorizate în acest scop sau incendierea acestora.

Aceste fapte constituie contravenţie şi se sancţionează de către Garda Națională de Mediu cu amendă cuprinsă între 30.000 și 45.000 de lei pentru persoanele fizice, respectiv între 50.000 și 70.000 de lei pentru persoanele juridice. 

De asemenea, după caz se poate dispune și măsura privind confiscarea autovehiculului folosit la transportul deșeurilor.  

Comentarii Facebook