Ce trebuie să facă chiriașii care vor să beneficieze de un preț plafonat la energie. Statul își bate joc de români


Pentru a putea beneficia de prețul plafonat la energie electrică sub 1,3 lei/ kWh chiriașii trebuie să-și încheie singuri contracte de furnizare. Atenție, legea se aplică și la chiriașii care locuiesc într-un imobil fără contract înregistrat la ANAF, aceștia vor putea beneficia de plafonarea prețului încheind pe cont propriu un contract cu furnizorul de energie electrică. 

În situația foarte des întâlnită în România în care proprietarii închiriază locuințe fără  un contract scris și înscris la ANAF, o eventuală neînțelegere între proprietar și chiriaș, ar determina multiple probleme în situația existenței unui contract de furnizare încheiat de chiriaș mergând până la a lăsa proprietarul fără energie electrică la acel loc de consum, notează Adevărul.

Aceasta fiind doar una dintre situații, cea mai banală „incomoditate” este legată de schimbarea chiriilor. Mai ales în marile orașe universitare, cum e și Cluj-Napoca, schimbarea chiriei la cel mult un an a devenit o normalitate, ținând cont de fluxul mare de studenți, care vin și pleacă din oraș. Așadar, de fiecare dată când se mută de la un apartament la altul, chiriașii ar fi nevoiți să-și schimbe și contractele cu furnizorii. 

Ce trebuie să facă chiriașii pentru a putea beneficia de un preț plafonat la energie

Legea plafonării prețului la energie electrică valabilă de la 1 ianuarie 2023 stabilește că prețul plafonat se aplică doar la locurile de consum de domiciliu/reşedinţă. Pentru a beneficia de prețurile plafonate de la începutul anului, românii trebuie să depună aceste documente în cele două săptămâni cu Sărbătorile de Crăciun.

Clientul final casnic cu un singur loc de consum beneficiază automat de preţul plafonat la care se încadrează conform consumului lunar. Clientul final casnic care are atât adresă de reşedinţă, cât şi adresă de domiciliu, poate beneficia de preţul plafonat la care se încadrează conform consumului lunar, fie la adresa de domiciliu, fie la adresa de reşedinţă, pe baza unei declaraţii depuse la furnizorul de energie electrică, privind faptul că nu beneficiază de preţ plafonat pentru un alt loc de consum”, a transmis ANRE.

Astfel, în condițiile în care multe din proprietățile închiriate sunt deținute de persoane fizice care mai au cel puțin o locuință, proprietarii probabil vor face o solicitare către furnizori astfel încât, aceștia să beneficieze de eventualul preț plafonat pentru locuința unde și locuiesc, chiriașii urmând să achite 1,3 lei/kWh indiferent cât consumă (adică o creștere cu 60-90% a prețului față de situația în care ar fi avut preț plafonat).

Pentru a evita o astfel de situație, chiriașii pot să-și încheie singuri contracte de furnizare energie electrică.

Pentru încheierea unui contract de furnizare sunt necesare: o cerere pentru încheierea contractului de furnizare a energiei electrice și o declarației pe propria răspundere a solicitantului: privind deținerea unui drept locativ, în situația în care nu există documente care să ateste dreptul de proprietate sau de folosință asupra spațiului cu precizarea calității sale (proprietar/coproprietar, unic moștenitor, comoștenitor, soț, chiriaș, beneficiar rentă viageră de client, dar fără a se limita la acestea.etc.) și privind faptul că nu există litigii locative cu privire la spațiul pentru care se solicită încheierea contractului, obligațiile sale pe piața de energie electrică aferente furnizării, iar în cazul în care se dovedește contrariul, exprimarea acordului pentru rezilierea contractului, cu posibilitatea actualizării declarației, dacă este cazul, atât prin mijloace de comunicare la distanță, cât și prin acord tacit.

Astfel, furnizorii acceptă ca Declarația pe proprie răspundere să înlocuiască un contract de închiriere vizat de ANAF.

Comentarii Facebook