Ce daune provoacă atacurile cibernetice DDoS și cât costă pe dark web un astfel de atac împotriva unui site web


Dacă site-ul sau aplicația companiei tale se oprește brusc din cauza unui aflux masiv de trafic suspect, poți fi ținta unui atac de tip Distributed Denial-of-Service (DDoS). Aceste tipuri de atacuri cibernetice sunt în creștere drept urmare a războiului din Ucraina. 

Atacurile de tip Distributed Denial of Service (DDoS) au fost inițial simple experimente care explorau ce se poate face cu ajutorul internetului. „Primul atac DDoS a provenit de la un puști de 15 ani, în anul 2000, și a afectat serios site-urile Amazon și Ebay. 20 de ani mai târziu, acestea pot fi folosite ca o armă, iar acum există o întreagă industrie ascunsă în spate, care generează profituri uriașe”, spune Silviu Stahie, specialist securitate IT Bitdefender, citat de Hotnews.ro.

Ce este un atac de tip DDoS și ce daune provoacă

Un atac DDoS face ca un website sau o resursă online să nu fie accesibilă prin direcționarea multor dispozitive care să încerce accesul în același timp. Daunele sunt foarte variate, în funcție de profilul site-ul afectat. Dacă este vorba de o companie care își desfășoară activitatea online, simplul fapt că consumatorii nu au acces provoacă pierderi financiare.”, a declarat pentru HotNews.ro Silviu Stahie, specialist în securitate informatică la Bitdefender.

Cât de greu este să lansezi un atac DDoS asupra unui site web

  • „Atacurile de tip DDoS sunt foarte comune și reprezintă o problemă de securitate cibernetică de mulți ani. La început, genul acesta de atacuri erau doar niște experimente care explorau ce se poate face cu ajutorul internetului.
  • Primul atac DDoS a provenit de la un puști de 15 ani, în anul 2000, și a afectat serios site-urile Amazon și Ebay.
  • Douăzeci de ani mai târziu, atacurile DDoS pot fi folosite ca o armă, iar acum există o întreagă industrie ascunsă în spate care generează profituri uriașe. Sunt folosite de un spectru larg de persoane, de la copii care vor să afecteze conexiunea online a rivalilor in jocuri și până la grupări de hackeri care încearcă să își ascundă pătrunderea în infrastructura unei companii”, spune expertul Bitdefender.

Cât costă să lansezi un astfel de atac asupra unui site web

Costul depinde foarte mult de obiectivele atacului și de ceea ce vor să obțină atacatorii. Conform unui studiu recent al pieței negre pentru astfel de servicii, prețurile încep de la 15 dolari pe oră împotriva unui site neprotejat, cu până la 50.000 de accesări pe secundă. Atacul împotriva unui site protejat poate ajunge până la 200 dolari”, a declarat Silviu Stahie.

Expertul Bitdefender subliniază că „poate părea surprinzător, dar atacurile DDoS nu necesită cunoștințe tehnice considerabile și probabil nici resurse financiare complexe”.

Este posibil ca grupul (n.a de hackeri) să folosească, de exemplu, sistemele unor voluntari care rulează un software numit LOIC (Low Orbit Ion Cannon), dar există și alte soluții care nu implică cumpărarea unor resurse separate”, a explicat expertul Bitdefender.

Citește articolul integral pe Hotnews.ro.

Comentarii Facebook