Miercuri 24 Aprilie

Bursa de Valori București s-a prăbușit după anunțurile fiscale ale Guvernului


Bursa de Valori Bucureşti (BVB) anunță că a luat notă de efectele negative reflectate în scăderi importante ale indicilor bursieri ca urmare a proiectului de OUG anunțat recent de către Guvern.

Piața de capital locală, în care activează companii românești ce reprezintă valoric peste 10% din Produsul Intern Brut al României, a intrat într-o zonă care poate pune în pericol perspectivele de dezvoltare viitoare, incluzând aici și o eventuală promovare a bursei la statutul de piață emergentă.

Investitorii urmăresc cu deosebită atenție acțiunile decidenților politici ce influențează mediul economic și evoluția companiilor listate, un aspect major în cadrul procesului investițional fiind dat de predictibilitatea și stabilitatea legislativă”, precizează reprezentanții Bursei..

Indicele principal BET a afișat un minus de 6,78%, la deschidere zilei, oar BET-TR, care reflectă evoluţia celor mai lichide 10 acţiuni listate la BVB, afişează un minus de 6,92%.

Printre măsurile care au generat acest trend de scădere sunt Taxa bancară şi Pilonul II. Banca Transilvania, minus 15%,  BRD, minus 10%. Romgaz, minus 10%, Petrom, minus 5%.

Guvernul vrea să introducă ”taxa pe lăcomie” aplicabilă băncilor, în funcţie de evoluţia ROBOR, precum şi un pachet de măsuri pentru companiile din energie – o contribuţie de 3% din cifra de afaceri, plafonarea preţului gazelor naturale, controlul preţurilor pe piaţa de electricitate, scrie Mediafax.

Comentarii Facebook