Are nevoie Clujul de regenerare urbană? O fostă zonă industrială a Clujului va fi transformată într-un cartier modern


Poate o fostă zonă industrială, gri și inaccesibilă, să devină una dintre cele mai atractive zone rezidențiale din Cluj-Napoca, cu multe spații verzi și de relaxare? Un cunoscut dezvoltator imobiliar susține că DA. 

Regenerarea urbană înseamnă refacerea unei zone degradate dintr-un oraș. În cazul Clujului, se urmărește în primul rând reconversia actualei platforme industriale localizată între strada Plevnei și Pod IRA, într-un areal rezidențial - „trezirea la viață” a unui spațiu care în prezent nu prezintă interes pentru clujeni. 

În România zilelor noastre, regenerarea urbană a însemnat de cele mai multe ori înlocuirea unor foste spații industriale din perioada comunistă, care nu mai funcționau de mulți ani sau care se aflau într-o zonă nepotrivită pentru astfel de activități și înlocuirea lor cu clădiri moderne de birouri, blocuri noi de locuințe, spații comerciale, parcuri și locuri de plimbare.

Se urmărește astfel nu doar înlocuirea fizică a unor construcții vechi cu altele noi, ci și transformarea socială a unei zone din oraș, crearea unui spațiu dezirabil pentru clujeni. Acest obiectiv este în armonie cu dorința autorităților locale clujene de a crește calitatea vieții locuitorilor din municipiu, de a face mai mult loc pentru natură, pentru zone pietonale, pentru bicicliști și pentru sustenabilitate sub toate formele ei.

Cluj-Napoca a beneficiat deja de câteva proiecte de regenerare urbană, dar de dimensiuni relativ mici. Prime Kapital, unul dintre cei mai mari dezvoltatori imobiliari din România, propune în prezent aplicarea acestui concept pe un spațiu foarte mare pentru Cluj, de peste 17 hectare, situat relativ aproape de centrul orașului. 

Locația a fost aleasă ca urmare a investițiilor ambițioase demarate de autoritățile locale în dezvoltarea zonei, care vor face din zona Pod Ira probabil cel mai important nod de mobilitate din oraș: gara pentru trenul metropolitan, stație de metrou, coridorul de mobilitate Nord care va include un nou bulevard de 4 benzi pe axa est-vest a orașului.

Investiția vizează transformarea unei platforme industriale de 17,1 hectare într-o dezvoltare multifuncțională care va cuprinde o componentă de birouri de aproximativ 50.000 metri pătrați, un complex rezidențial cu aproximativ 1.400 apartamente, un complex comercial, o componentă educațională precum și și zone verzi și pietonale generoase, unde viitorii locuitori ai acestui mini-cartier se vor putea relaxa în voie.

Ce va aduce asta clujenilor? Practic, o suprafață însemnată dintre IRA și Bulevardul Muncii va fi revitalizată și transformată într-una dintre cele mai interesante și frumoase zone din oraș. Oportunitățile generate de noul proiect vor aduce mai multe locuri de muncă, în condiții bune, cu salarii potrivite statutului de centru universitar și de capitală a Transilvaniei. În doar câțiva ani, o parte a Clujului care n-a beneficiat până în prezent de modernizare va trece printr-un proces accelerat de reînnoire, care va aduce prosperitate și condiții de viață la standarde occidentale.

Un alt aspect important este legat de traficul rutier, deoarece pentru dezvoltator investiția în infrastructura rutieră din zona sitului este o prioritate: va lărgi străzi existente, va construi căi noi de acces, iar întreg ansamblul rezidențial este gândit să fie auto-suficient, în sensul că viitorii locuitori vor găsi aici tot ce au nevoie, fără a fi nevoiți să se deplaseze în afara lui dacă nu doresc acest lucru.

Compania Prime Kapital are deja 6 proiecte de regenerare urbană în România, în diferite faze de execuție. Primul dintre ele – Marmura Residence din București – a fost finalizat chiar în această toamnă. Avalon Estate din București, Silk District din Iași și Pleiades Residence din Ploiești sunt alte proiecte la care se lucrează intens, iar recent, dezvoltatorul a anunțat un proiect de regenerare urbană și în Timișoara. 

Dorința de a oferi proprietarilor de locuințe un nivel ridicat de satisfacție, atenția pentru mediu, accentul pus pe spații verzi, accesibilitatea și arhitectura inovatoare vor face ca acest proiect să fie o alegere firească pentru toți cei care își doresc să locuiască sau să lucreze în cel mai modern și mai fain loc din Cluj!

Despre Prime Kapital

Prime Kapital este un dezvoltator și investitor imobiliar de prim rang în România. În 2016, Prime Kapital a intrat într-un parteneriat de tip joint-venture cu MAS PLC, investitor și operator de proprietăți imobiliare, cu o prezență semnificativă în Europa Centrală și de Est. 

În prezent, în România, Prime Kapital și MAS PLC au în dezvoltare investiții de aproximativ 2 miliarde de euro ce includ peste 14.000 de locuințe, peste 280.000 metri pătrați de suprafețe închiriabile de retail și peste 150.000 metri pătrați de suprafețe închiriabile de birouri. Majoritatea proiectelor vizează reconversii funcționale ale unor platforme industriale și contribuții majore la dezvoltarea infrastructurii urbane în zonele în care sunt amplasate.

Comentarii Facebook