Apă gratuită în toate restaurantele din România! Restaurantele, cantinele și firmele de catering obligate de azi să ofere clienților apă gratuită

Proiectul de lege care obligă  restaurantele, cantinele și serviciile de catering să ofere gratuit clienților apă de la robinet a fost promulgat la președintele Klaus Iohannis și publicat în Monitorul Oficial.

Inițial, în proiect nu era prevăzută obligația oferirii gratuite de apă potabilă de robinet nici pentru administrații și clădiri publice, și nici pentru restaurante, cantine și servicii de catering.

Legea doar încuraja unitățile de alimentație publică să facă acest lucru.  Nu era prevăzută, însă nicio obligație. 

Apă gratuită de la robinet în toate restaurantele din România pentru toți clienții

Modificarea a apărut ulterior și s-a transformat în obligație după ce a fost depus un amendament de deputatul PNL, Virgil Popescu, și deputatul Andi Gabriel Grosaru. Astfel, la litera d), legea scrie: d)furnizarea gratuită a apei potabile prin rețeaua de distribuție, pentru consumatorii din restaurant, cantine și servicii de catering”.

Potrivit publicației avocatnet.ro, totuși prevederea nu ar institui o obligație explicită pentru restaurante și cantine, ci mai degrabă o obligație pentru autoritățile locale și furnizorii de apă.

„Pentru promovarea utilizării apei potabile furnizate la robinet, unitățile administrativ-teritoriale și furnizorii de apă vor implementa următoarele măsuri: (…) furnizarea gratuită a apei potabile prin rețeaua de distribuție, pentru consumatorii din restaurant, cantine și servicii de catering”, prevede proiectul. 

Comentarii Facebook