Angajații români care vor primi un spor de 100% pentru zilele lucrate de 1 Mai și Paște. Ce prevede Codul Muncii


Angajații români se vor bucura, la sfârșitul acestei luni, de o minivacanță prelungită binemeritată. Există însă și persoane care vor lucra în aceste zile, dar care vor încasa un spor de 100% pentru orele lucrate.

Guvernul a declarat ziua de 2 mai ca fiind liberă, pentru a face punte între 1 Mai și Vinerea Mare, care va fi pe 3 mai, pentru bugetari. Pentru elevi, vacanța de Paște din acest an va începe în data de 27 aprilie, sâmbătă, și se va încheia pe 7 mai, marți.

Din păcate, există și o categorie de salariați care va fi nevoită să muncească anul acesta, de 1 mai și de Paște. Vorbim despre angajații care lucrează în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producție sau specificului activității.

Codul Muncii stabilește, în cazul acestora, mai multe scheme de compensare din partea angajatorului, printre care și un spor de 100% în cazul în care acestora nu li se asigură compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile.

Cine lucrează de sărbători

Prin hotărâre a Guvernului se vor stabili programe de lucru adecvate pentru unitățile sanitare şi pentru cele de alimentație publică, în scopul asigurării asistenței sanitare și, respectiv, al aprovizionării populației cu produse alimentare de strictă necesitate, a căror aplicare este obligatorie. Astfel, în domeniile în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producție sau specificului activității, salariaților li se asigură compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile sau un spor de 100%.

Art. 142 . [compensarea muncii în zilele de sărbătoare] 

(1) Salariaților care lucrează în unitățile prevazute la art. 140, precum și la locurile de muncă prevazute la art. 141 li se asigură compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. 

(2) În cazul in care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariații beneficiază, pentru munca prestata în zilele de sărbătoare legală, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.

Angajatorii care nu respectă aceste reglementări riscă amenzi de până la 10.000 de lei.

Comentarii Facebook