Miercuri 24 Aprilie

Agricultorii români riscă să piardă banii primiți pe proiecte europene din cauza scumpirilor. Combustibilul și îngrășămintele și-au dublat prețul


Fermierii care au înființat plantații cu bani europeni riscă să piardă finanțarea din cauza scumpirilor de pe piața mondială. Atât combustibilul cât și îngrășămintele de care au nevoie pentru fertilizarea culturilor, au ajuns la prețuri exagerat de mari, iar acest lucru îi împiedică pe agricultori să își ducă munca până la capăt.

Mulți dintre agricultorii români au renunțat să mai cultive toată suprafața de teren pe care o dețin, chiar dacă și-au dorit să atingă anumite ținte, ba chiar au precizat în contracte parcelele exacte ce vor fi cultivate, atunci când au primit banii de la Bruxelles. Însă, cu toate aceste scumpiri, fermierii nu mai pot respecta angajamentele precizate în contracte.

Fermierii nu își pot duce proiectele la bun sfârșit din cauza scumpirilor 

Un fermier din Bihor a accesat 40.000 de euro printr-un proiect european pentru tineri. A primit o tranșă de 30.000 de euro și a pregătit plantarea unor culturi care se extind pe două hectare de teren, acum, însă, fermierul trebuie să producă suficient pentru a putea încasa o anumită sumă, menționată în proiectul inițial. Această sarcină a devenit practic imposibilă având în vedere creșterea prețurilor la combustibil și la îngrășăminte. 

Ne afectează foarte puternic, și în primul rând azotul, motorina, astea de bază, fără de care nu poți înființa o cultură. Dacă n-ar fi, să n-am proiect, atuncea mi-aș permite să mai reduc suprafața, sau să nu însămânțez atâta. Avem controale, nu ne permitem să nu semănăm”, a declarat fermierul pentru ȘtirileProTv.

Specialiștii spun că nu se pot face concesii

O primă obligație contractuală, este cea legată de păstrarea culturilor pe care și le-a propus în cererea de finanțare, o altă obligație contractuală este legată de achiziția utilajelor pe care și le-a propus în cererea de finanțare”, explică directorul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) Bihor, Cristina Buzlea. 

Specialiștii spun că nu se pot face concesii. S-ar crea un precedent, iar toți cei care au primit fonduri ar fi îndreptăţiţi să ceară şi ei înlesniri. „Cei care au beneficiat de finanțări europene, și se află în perioada de implementare sau de monitorizare, practic sunt legați de mâini și de picioare”, spune un consultant agricol.

Peste 12.000 de tineri din toată țara au accesat fonduri europene prin acest proiect, potrivit datelor Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale. Singura lor speranță, ca să nu piardă banii, ar fi să primească o păsuire - adică un termen mai lung pentru a-şi duce la îndeplinire obligaţiile, potrivit ȘtirileProTv.


Comentarii Facebook