Aeroportul Cluj primește un ajutor ce va ajuta la deschiderea de noi RUTE de zbor spre Europa

 

Companiile aeriene care doresc să deschidă noi rute de pe Aeroportul Internațional ”Avram Iancu” Cluj vor primi ajutor financiar din partea Consiliului Județean Cluj.

 

Bugetul estimat al schemei de ajutor la infiintare pentru perioada 2016-2019  este preconizat a fi de 680.000 Euro (3.062.720 Lei) pentru anul 2016, 1.500.000 Euro (6.756.000 Lei) pentru anul 2017, 1.825.000 Euro (8.219.800 Lei) pentru anul 2018, 1.225.000 Euro (5.517.400 Lei) pentru anul 2019; curs de referinta 1 Euro = 4, 5040 Lei, la data de 31.12.2015”, se arată în proiectul votat de consilierii județeni Cluj.

 

Aeroportul Internaţional ”Avram Iancu” Cluj se califică drept un aeroport regional în conformitate cu "Orientările comunitare privind finanţarea aeroporturilor şi ajutorul la înfiinţare pentru companiile aeriene cu plecare de pe aeroporturi regionale". Până în 2010, Aeroportul Internaţional „Avram Iancu” Cluj a fost considerat a fi un aeroport de categoria D. Pe parcursul anului 2010, aeroportul şi-a modificat clasificarea, odată cu intrarea în rândul aeroporturilor de categoria C, precizează oficialii CJ Cluj.

 

Managementul Aeroportului, cu sprijinul Consiliului Judeţean Cluj, intenţionează conectarea aeroportului cu alte aeroporturi europene naţionale sau regionale, deoarece consideră că există piaţă suficientă pentru extinderea serviciilor companiilor aeriene atât tradiţionale cât şi low-cost. De expansiunea companiilor aeriene pe Aeroportul Internaţional „Avram Iancu” Cluj vor beneficia atât călătorii frecvenţi având domiciliul în Cluj-Napoca, precum şi turiştii sau alte persoane ce au ca destinaţie judeţul Cluj, deoarece există posibilităţi importante de creştere a potenţialului turistic şi economic din Transilvania.  

 

În general, procedurile de selecţie în cazul noilor rute pe care companiile aeriene doresc să le deschidă se bazează pe percepţia lor asupra potenţialului de venituri ale acelor rute. Cu toate acestea, ecuaţia de profit şi pierdere poate fi influenţată serios, în cazul în care o asistenţa financiară poate fi pusă la dispoziţia companiei în faza de înfiinţare a unei noi rute. 

 

Consiliul Judeţean Cluj şi Aeroportul Internaţional „Avram Iancu” Cluj, prin urmare, doresc să ofere astfel de asistenţă, în conformitate cu normele Uniunii Europene corespunzătoare, companiilor aeriene care ar fi dispuse să deschidă noi rute de pasageri de pe acest aroport”, se arată în proiectul de hotărâre a Consiliului Județean.

 

Conducerea Aeroportului Internațional Cluj susține că prin deschiderea de noi rute județul ar beneficia de o dezvoltare economică și socială. 

 

Schema de ajutor a companiilor aeriene va contribui la dezvoltarea regională prin: îmbunătăţirea accesibilităţii pentru locuitorii regiunii; îmbunătăţirea accesibilităţii pentru mediul de afaceri regional prin dezvoltarea unor legături strânse cu pieţele europene; încurajarea dezvoltării de noi legături aeriene cu restul Europei; încurajarea investiţiilor străine; încurajarea turismului intern.

 

Finanţarea acordată pentru operarea unei rute noi şi/sau frecvenţe de operare aeriene va ţine seama şi de disponibilităţile bugetare, sumele propuse fiind estimative.

Comentarii Facebook