Aproape 5000 de clujeni au fost trimisi in somaj tehnic in ultima luna! De 10 ori mai multi decat in ianuarie

De la intrarea in vigoare in 5 februarie a OGU nr4, la ITM Cluj numarul firmelor care trimit oameni in somaj tehnic a crescut vertiginos, astfel incat a ajuns la 174. In luna ianuarie au intrat in somaj tehnic 419 persoane. In februarie de 10 ori mai multe.


 “Avem inregistrate 174 de firme care au trimis oameni in somaj tehnic., Numarul de muncitori ajunge la 4.816”, a declarat pentru Stiri de Cluj Corina Gavrilut, purtatorul de cuvant al Inspectoratului Teritorial de Munca Cluj.


Numarul clujenilor care raman acasa si primesc doar 75 la suta din salariu este in crestere de la inceputul anului. In ianuarie au fost trimisi in somaj 419 angajati, dar numarul lor s-a majorat dupa aparitia ordonantei, care prevede scutirea de la plata contibutiilor catre stat a sumelor datorate pentru angajatii trimisi in somaj ethnic.


Ordonanta este valabila pana in decembrie 2010 si prevede ca "perioada prevazuta la alin. (1), pentru care salariatii ale caror contracte individuale de munca sunt suspendate si angajatorii acestor salariati sunt scutiti de plata contributiilor de asigurari sociale datorate potrivit legii, constituie stagiu de cotizare fara plata contributiei".


Firmele sunt obligate, insa sa achite lunar angajatilor 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat.


Comentarii Facebook