Lyridele, dansul primăvăratic al stelelor căzătoare. Când se poate vedea fenomenul spectaculos în România


Aproape de sfârșitul lunii aprilie ne pregătim pentru un fenomen cosmic spectaculos, vizibil şi în România. Lyridele, ploaia de stele căzătoare, va putea fi observată cel mai bine în nopţile din perioada 14 și 30 aprilie 2022. Fenomenul va atinge punctul maxim în noaptea de joi, 21 aprilie, până la primele ore ale zilei de vineri, 22 aprilie. 

Lyridele, ploaia spectaculoasă de meteori

Practic, noi putem vedea într-o noapte cam 5-6 stele căzătoare pe oră, dar atunci când Pământul trece pe unde e praf, pe unde sunt resturi de la comete și asteroizi, putem să vedem cam 15-20 de stele căzătoare pe oră, așa cum se întâmplă în cazul Lyridelor.

Planeta noastră trece printr-o zonă pe unde a trecut cometa C/1861 G1 (Thatcher), iar praful din coada ei va arde în atmosferă. Acest curent de meteori este unul dintre cele mai vechi observate, primele observații fiind făcute de chinezi acum 2600 de ani (în anul 687 î.e.n.). În anii trecuți, Lyridele au produs până la 100 de meteori pe oră, însă experții nu se așteaptă la un asemenea nivel de spectacol astronomic și în 2022. Potrivit Organizației Internaționale de Meteori (IMO) vor fi între 10 și 20 de meteori pe oră, dar unii dintre ei ar putea fi foarte „ostentativi” şi asta pentru că meteoriții lasă o dâră de gaz ionizat care strălucește, scrie observatornews.ro.

Acești meteoriți se deplasează extrem de repede, chiar și cu 50 de kilometri pe secundă, în comparație cu atmosfera relativ calmă. Ei cad atât de repede încât aerul din fața lor nu se poate îndepărta suficient de repede, dar în schimb se încălzește. Acest lucru face ca suprafața meteoritului să atingă temperaturi de până la 1.600°C, strălucind puternic, ceea ce este vizibil ca un fascicul de lumină de scurtă durată pe cer, potrivit sursei citate.

Magia poate fi văzută cu ochiul liber, nu sunt necesare instrumente special concepute

Stelelele căzătoare sunt vizibile cu ochiul liber şi nu sunt necesare instrumente special concepute. Pentru a putea vedea meteorii trebuie doar să priviți înspre cer, cândva între miezul nopții și răsăritul Soarelui. Nu trebuie să priviți într-o direcție anume, pentru că meteorii pot apărea în orice direcție. Totuşi, astronomii sugerează ca observaţiile să fie făcute din afara oraşelor mari sau de la periferia acestora pentru ca iluminatul public să nu creeze dificultăţi de observare.

Lyridele aduc schimbări pentru zodii

Lyridele aduc schimbări pentru zodii începând din 15 aprilie și atingând punctul maxim pe 23-24 aprilie. Nativii pot iniția noi relații, pot profita de oportunități și se pot debarasa de sentimente care nu le mai servesc scopului final. Astfel, fiecare aspect din această perioadă este important în viața zodiilor, dat fiind faptul că le influențează viitorul.

Comentarii Facebook