Băile termale de la Nyirbator, perla de lângă granița Româno - Maghiară - FOTO


Românii sunt mari amatori de distracție în stațiunile termale din Ungaria. Nume precum Hajduszoboszlo sau Nyiregyhaza sunt bine cunoscute românilor, dar ar fi cazul să audă și de Nyirbator.

Localitatea are numai 12.000 de locuitori și este situată la 30 de km de granița cu România, trecere fiind făcută pe la Vama Urziceni, de la Carei (Satu Mare). Noi am vizitat orașul la invitația Oficiului de Turism al Ungariei, o organizație care reunește cei mai importanți actori din turism din țara vecină. 

Drumul de la Carei și până la Nyirbator a trecut rapid și nu am putut să nu remarc încă dată, ca de altfel de fiecare dată când am trecut din România în Ungaria, faptul că la ”vecini” totul este mai curat și mai verde. Poate este numai o impresie personală, dar sunt încântătoare lucrurile mărunte pe care le face fiecare proprietar de casă, pista de bicicliști, care nu lipsește, și verdeață, pe care se pune mult accent.  

7951316269e6a1ab0c49398d97495c32.jpg

Primul popas a fost la castelul Bathory, un obiectiv turistic extrem de important pentru istoria localității. Am luat masa în crama castelului. De remarcat sunt prețurile normale, cu puțin peste 1500 de forinți puteți lua masa, iar o bere costă circa 400 de forinți. ”Nyirbator este o localitate unde sunt câteva fabrici și turismul se dezvoltă numai acum. Din acest motiv prețurile sunt mult mai bune decât în alte părți și la cazare și la băile termale”, ne-a spus ghidul nostru. 

După masă am vizitat castelul. Acesta a fost distrus de trecerea vremii, dar autoritățile au reușit să îl reconstruiască cu bani de la Guvernul Ungariei și să îl redea publicului

Castelul oferă o lecție de istorie celor care îl vizitează. Un ghid local ne-a însoțit și ne-a explicat istoria familiei Bathory și importanța ei în lumea politică a Ungariei. Pentru ca experiența turiștilor să fie cât mai interesantă, un artist plastic a recreat dintr-un material apropiat siliconului o serie de personaje care să joace rolul celor istorice. Sincer, acest lucru a făcut ca explicațiile să fie mult mai facile, fiind recreate o serie de scene istorice. Fără aceste personaje din silicon ar fi fost mult mai greu să ne imaginăm totul. Amuzat este că personajele nu arată deloc ca și cele istorice, artistul care le-a creat s-a inspirat din rândul cunoscuților și a celor care lucrau la castel alături de el. Astfel, nu ar fi exclus ca la vizita pe care o veți face să dați și peste personajul din silicon și peste cel real, folosit ca sursă de inspirație. 

2e7afe46a6b097ec83abad07c9803fef.jpg

Castelul a fost reconstruit pe baza structurii vechi, care a rămas în picioare. La intrare în castel este afișată o machetă care prezintă în detaliu cum era viața la castel cu sute de ani în urmă.

Vizita la castel a durat circa două ore, iar apoi am pornit spre băile termale din localitate. Vechiul ștrand al localității este acum stațiunea Sárkány Wellness & Spa, un loc modern în care s-au investit câteva milioane de euro. 

5de2cd76966cfb14f2ace165a1410450.jpg

Lângă bazinele termale este și o zonă de cazare, mai multe case înșiruite de câte 30 de metri pătrați fiecare, ce se închiriază la tarife foarte avantajoase, dovadă că locul era plin la început de iunie. Gazda care ne-a întâmpinat și-a cerut scuze că nu ne poate arăta numai una dintre case, pentru că restul de 15 erau ocupate. 

”Închirierea unei cabane de 30 de metri pătrați, cu două camere și o zonă de bucătărie, costă pentru o familie de 4 persoane 50 de euro pe zi, iar prețurile scad la 40 de euro pentru o familie formată din trei persoane și la 32 de euro pentru un cuplu. Oferim și mâncare, iar aici prețurile sunt foarte bune. Trei mese pe zi costă 10 euro pe zi de persoană. Tot complexul de 16 căsuțe a fost construit în 2010 și are o capacitate de 64 de persoane”, ne-a relatat reprezentantul bazei de cazare. 

827a523a24697c9ae03f656895213a70.jpg1e3f89dc0bba16b2e5b86a87a4fb07ff.jpg

Cei care se cazează aici au acces gratuit la băile situate la câțiva metri, un lucru de mare ajutor pentru familiile cu copii, care altfel ar trebui achite taxa de intrare în fiecare zi.

Stațiunea Sárkány Wellness & Spa este adevărata perlă a localității, care atrage turiștii ca un magnet. Autoritățile locale au reușit să transforme fostul ștrand al orașului construit în 1971 și, cu ajutorul fondurilor guvernamentale, locul a primit o înfățișare modernă. Pentru a fi în pas cu vremurile, administratorii bazei sunt total deschiși clienților. Spre exemplu, pentru 200 de euro oricine poate închiria băile pe timpul nopții pentru petreceri, timp de 3 ore. ”Acest lucru îi atrage în special pe tineri, dar vin și din România clienți care vor să își facă ziua de naștere, noaptea la băi. Cei care vin aici își aduc mâncarea și băutura de afară, iar noi le punem la dispoziție băile”, a spus responsabilul bazei. a80900064703e9c43581c77be31ee577.jpg

Turiștii se înghesuie, dovadă stă faptul că anual 180.000 de persoane vizitează băile de la Nyirbator, foarte puțin cunoscute în România. În ștrand sunt două bazine cu apa termală la 30-35 grade, 2 bazine de înot cu temperatura de 26 grade, câteva bazine acoperite și un bazin pentru copii.

Din păcate nu am apucat să testăm bazinele și zona de spa, pentru că am fost pe picior de fugă, lucru caracteristic multor excursii de informare.

Amatorii de pescuit pot combina distracția de la băi, cu aventura pe malul lacului din preajma bazinelor termale. Cei care doresc, trebuie să achite o taxă de 8 euro pentru un permis de pescuit valabil tot anul impus oriunde în Ungaria, iar ziua de pescuit costă 10 euro. Peștii pot fi luați numai contra cost, pentru că administratorii lacurilor protejează zona. 

Ultima oprire în Nyirbator a fost la biserica din centrul orașului. Atestată documentar prima dată în anul 1326, această biserică a fost întemeiată de Ștefan Báthori, dar a fost distrusă parțial la un cutremur în anul 1834. Clădirea a fost renovată, iar în anul 1897 completată cu o galerie interioară în stil neogotic.

Lăcașul de cult are o singură încăpere și a fost renovat, ultima dată, în 2010 în cadrul proiectului Credință și Sănătate, program prin care au fost renovate și băile, dar și castelul Bathory. 

Biserica este un adevărat loc de pelerinaj pentru credincioșii care pornesc din Austria în luna mai, ajung la Nyirbator, iar de aici pleacă mai departe spre Miercurea Ciuc, la pelerinajul de la Șumuleu Ciuc.

Orașul Nyirbator este foarte atractiv pentru turiști și pentru că este situat în apropierea băilor de la Hajduszoboszlo sau Nyiregyhaza, iar turiștii pot da o fugă în timpul vacanței pentru a vedea orașul Debrecen, cu punctele de atracție de acolo.

Despre aceste destinații, însă, vom scrie în următoarele reportaje de vacanță.

Comentarii Facebook