Expoziția EROINELE – Femei românce și cehe din trecut și prezent, în pregătire la Muzeul Etnografic al Transilvaniei


 

Muzeul Etnografic al Transilvaniei, instituție publică de cultură care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, vă invită la expoziția Eroinele – Femei românce și cehe din trecut și prezent.


EROINELE – Femei românce și cehe din trecut și prezent este o expoziție dedicată curajului, dedicării și perseverenței tuturor femeilor care au luptat pentru drepturile lor, pentru libertate, egalitate și democrație. Organizată de Centrul Ceh București, Fundația Doina Cornea și Muzeul Etnografic al Transilvaniei, cu partenerii acestora, expoziția reunește portrete ilustrate ale unor figuri feminine marcante ale Cehiei și României, însoțite de scurte povești ale vieților lor impresionante. 


Expoziția va fi deschisă la Cluj cu începere din data de 11 februarie, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, și va avea în centrul atenției formidabila personalitate a Doinei Cornea (1929-2018), autentică eroină a rezistenței anticomuniste și veritabil reper moral în anii dificili ai tranziției României spre democrație.

 

În anii ’80,  Doina Cornea s-a numărat printre foarte puținii opozanți față de politicile distructive ale lui Nicolae Ceaușescu. În 1982, Doina Cornea a scris prima scrisoare de protest împotriva regimului, pe care a trimis-o la Radio Europa Liberă. Difuzarea conținutului scrisorii a avut drept consecință destituirea sa din învățământ în 1983. În perioada 1983-1989 a fost supusă unor anchete frecvente, interogatorii, amenințări și persecuții. În 17 noiembrie 1989, Doina Cornea a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universității Libere din Bruxelles, o recunoaștere internațională a abnegației, demnității și curajului ei deplin în lupta pentru drepturile omului și împotriva totalitarismului în România. 

După evenimentele din decembrie 1989, Doina Cornea a fost cooptată în Consiliul Național al Frontului Salvării Naționale  din care a demisionat la începutul anului 1990. A fost membră fondatoare a Grupului pentru Dialog Social, Forumului Democrat Antitotalitar din România, Asociației pentru Apărarea Drepturilor Omului-filiala Cluj, Alianței Civice, Fundației Culturale Memoria. Doina Cornea a desfășurat o activitate susținută pentru democratizarea României și consolidarea statului de drept. A încetat din viață la 4 mai 2018 în Cluj-Napoca și a fost înmormântată cu onoruri militare în Cimitirul Central din Cluj.


24 Doina Cornea, Havel si regele Baudouin.jpg


Expoziția EROINELE – Femei românce și cehe din trecut și prezent este organizată de CENTRUL CEH BUCUREȘTI (cu partenerii: DeBasm - Asociaţia Scriitorilor pentru Copii şi Adolescenţi din România și Facultatea de Design și Arte Ladislav Sutnar), FUNDAȚIA DOINA CORNEA (cu partenerii: Artmark, Create.Act.Enjoy, PR&MORE, Iordăchescu&Asociații) și MUZEUL ETNOGRAFIC AL TRANSILVANIEI.


Expoziția Eroinele va putea fi vizitată pe 11 februarie 2021 între orele 16:00-19:00 și va fi deschisă, de miercuri până duminică, până pe 14 martie, în intervalul orar 10:00-18:00 (ultima intrare la 17:00), la Muzeul Etnografic al Transilvaniei (str. Memorandumului, nr. 21, Cluj-Napoca). Eveniment Facebook aici


Pe parcursul expoziției, Fundația Doina Cornea și partenerii săi vor organiza o serie de manifestări dedicate memoriei Doinei Cornea, cu participarea unor distinse personalități culturale. Programul va include vizitarea Casei memoriale Doina Cornea, un loc de referință pentru istoria recentă a luptei pentru democrație și drepturile omului.   


Vizitarea expoziției se va desfășura în conformitate cu normele de prevenire a răspândirii Covid-19. Un număr limitat de persoane va avea acces în sală în același timp, masca de protecție este obligatorie, iar accesul se face doar după luarea temperaturii.

Comentarii Facebook