Locațiile din Cluj-Napoca unde s-a filmat Pistruiatul, în 1973. AICI poți revedea filmul - FOTO


Pistruiatul 1973 - Filmul Pistruiatul, emblematic pentru anii 70, a fost filmat la Cluj și Oradea. 

Regizat de Francisc Munteanu, cu Sergiu Nicolaescu în rolul ilegalistului Andrei, Costel Băloiu interpretând rolul Pistruiatului, băiatul de 13 ani care intră în jocul mișcării antifasciste și Réka Nagy, în rolul profesoarei de istorie.

Filmul este propagandistic și pueril, dar a prins extraordinar în acei ani, când filmele de aventură românești erau puține, iar accesul la producțiile occidentale lipsea. 

Pistruiatul a avut zece episoade: Evadarea, Întâlnirea, Vioara, Depoul, Geamantanul, Omul de legătură, Fluturașii, Informatorul, Dolma și Eliberarea.

Pistruiatul era ajutat în film de prietenul lui de nădejde, câinele Calu, un un câine de misiune, dresat, iar numele lui adevărat era Kaloz (n.red. Pirat, în limba maghiară), conform istoriafilmului.ro.

Pistruiatul 1973 - În film apar locuri fascinante din Cluj-Napoca

Filmul a reprodus atmosfera anului 1944, iar locurile în care s-a filmat în Cluj atrag atenția prin armonia pe care o conferă poveștii. Apar Cazinoul și fântâna din Parcul Central, dar și străzile Bolyai și Victor Babeș, Cetățuia, câteva case ale hoștezenilor din zona viitorului cartier Mărăști, dar și multe alte locuri cum sunt Biblioteca Centrală Universitară (întruchipând un tribunal, de unde ilegalistul Andrei este scos după ce a fost condamnat la moarte), Fabrica de Cărămidă ori Canalul Morii.

Pistruiatul 1973 - Filmul are în total 5 ore. Regizorul nu apare pe generic, pentru că a emigrat

Casa Pistruiatului, de pe strada Ciocârliei la numărul 2, a fost demolată ulterior, în 1980 când a început construcția blocurilor în Mărăști.

Spațiile cele mai frecventate în film sunt sediul Siguranței, amplasat în clădirea Universității, dar la intrarea de pe strada Emmanuel de Martonne și ”Strada în Oglindă”.

Cimitirul Central, Cetățuia, Fabrica de Cărămidă, strada Cardinal Iuliu Hossu, Turnul Croitorilor, zona Uzinei 16 Februarie sau zona intersecției 7 Străzi apar în film.

5-clujul-in-filme-pistruiatul-1.jpg6-clujul-in-filme-pistruiatul-2.jpg7-clujul-in-filme-pistruiatul-3.jpg

Comentarii Facebook