Clujul palatelor! Fotografie superbă din Clujul istoric, cu patru palate de pe strada Horea - FOTO


Centrul Clujului este dominat de o serie de palate superbe, construite înainte de 1900.

O fotografie din anii 1920 prezintă frumusețea acelor timpuri. Oameni eleganți treceau pe strada Horea, trăsurile încă erau la modă, dar au apărut și autobuze, care urmau să schimbe cu totul modul în care se făcea transportul public.

În imagine apar trei palate celebre, construite la finele anilor 1800: Palatul Elian/Benigni-limită laterală stânga, Palatul Berde/Bak- stânga, Hotel Astoria-dreapta, Palatul Blau Ullman-limită laterală dreapta.

Palatul Elian

Aflat la capătul podului peste Someș și la începutul străzii Horea, Palatul Elian formează un ansamblu arhitectural împreună cu palatele Babos, Szeki și Benigni, conceput de către consiliul local al Clujului la sfârșitul secolului al XIX-lea. Astfel, după construirea podului de fier, consiliul local a lansat un apel pentru construirea căminelor de închiriat în zona capului de pod. Primul imobil construit a fost Palatul Elian în 1891, numit așa după Viktor Elian, negustor de vinuri, cel care a cumpărat imobilul după primul război mondial.

795.jpg

Clădirea seamănă, din punct de vedere al stilului arhitectural cu palatul Berde, situat pe partea opusă a străzii Horea, fiind construită în același stil Secession, cu un aer discret parizian și cu elemente de inspiraţie renascentistă şi barocă. La fel ca celelalte 3 palate ale podului, Palatul Elian este construi pe trei niveluri și are trei fațade, reunite prin turla octogonală, prevăzută cu ferestre și acoperită cu țiglă de culoare maro și verde închis. Fațadele dinspre râul Someș și pod sunt splendid reunite de două balcoane, unul la etajul 1 cu coloană de susținere pentru cel de-al doilea, de la nivelul al treilea, neacoperit.

Palatul Berde

Palatul Berde este un monument istoric și de arhitectură din Cluj-Napoca, edificiu reprezentativ pentru arhitectura Belle Époque a orașului. Clădirea a fost construită în contextul modernizării fostei străzi Mari (Nagy utca) la sfârșitul secolului al XIX-lea, ocazie cu care a primit numele strada Franz Joseph (în prezent strada Horea nr. 1).

Hotelul Astoria

La începutul secolului XX, în anul 1903, a fost construit Hotelul Astoria, vizavi de Palatul Urania, eveniment ce sugera modernizarea fără precedent a orașului marcând, totodată, o perioadă de înflorire economică, culturală, socială a urbei. După căderea regimului comunist, faimosul Hotel Astoria se va transforma și va găzdui sediul Camerei de Comerț și Industrie Cluj.

Astoria-clădirile-Clujului-1024x651.jpg

Palatul Blau Ullmann

Palatul Blau Ullmann a fost construit în aceeași perioadă, fiind probabil cel mai mare dintre cele patru. Acesta a găzduit și Hotelul Franz Josef , care a funcționat până în 1920. Puține lucruri se mai știu despre această locație exclusivistă a Clujului. 

O vedere din 1917 ne prezintă hotelul. Acesta era amplasat pe strada Horea, în clădirea ocupată acum de Facultatea de Business a UBB. La subsol acum funcționează localul Music Pub.

În perioada interbelică și dupa aceea acolo a funcționat și restaurtantul Metropol. 

5f3a49e8b013163ae202d57d679e58ab.jpg

Comentarii Facebook