Amintirile unei turiste din SUA, care a vizitat Hotelul Continental acum 20 de ani. Ce reproșuri le face decidenților


O turistă din SUA, care a vizitat Hotelul Continental în 2023 a vorbit cu nostalgie despre experiența trăită în această locație de top a Clujului, probabil cea mai frumoasă și faimoasă.

”În 2003, am fost ca turistă la hotel. Am fost foarte impresionată de istoria, frumusetea si potentialul turistic pe care aceasta cladire le are. Rușine celor care nu fac nimic pentru a fi readus la gloria de alta data”, a spusa turista.

Aceasta a vorbit despre eleganța chelnerilor, frumusețea încăperilor, lucruri care au făcut-o să se simtă transportată în timp. 

Relatarea a fost stârnită de o fotografie veche, din 1971, când Hotelul duduia.

420090935_897021598790173_8229128418073589683_n.png

În hotel, se aflau călători itineranți, oameni care treceau prin oraș; în restaurant, muzicieni romi cântau, iar persoane distinse luau cina și se distrau aici. Celebrele baluri ale societății de avocați a universității locale aveau loc tot aici. În cafenea, evreii trecători se opreau, fiind un loc perfect pentru a încheia o afacere. Jurnaliștii și actorii se certau, iar duelurile de onoare senzaționale obișnuiau să aibă loc aici, deoarece acesta era spațiul public, forumul, agora, unde rezida opinia publică”, scris despre atmosfera de la Hotel New York, jurnalistul Laczkó Géza, în 1971.

Hotelul este acum renovat pe exterior, dar în interior totul este în paragină. Pentru a aduce clădirea la vechea glorie e nevoie de extrem de mulți bani, pe care investitorul privat care l-a cumpărat nu vrea să îi investească. Primăria Cluj-Napoca a refuzat atunci să cumpere clpdirea, pentru suma de 5 milioane de euro. ”Noi, la Cluj, am luat câteva decizii strategice, precum Hotelul Continental. Am spus că îl vom cumpăra dacă se scoate la vânzare, indiferent cât va costa, pentru că este o clădire fundamentală a orașului. Dacă va apărea problema vânzării, ne vom exercita dreptul de preempțiune. Evident, la nivelul autorităților naționale, ar trebui să existe preocupări și din partea ministerelor de resort, astfel încât obiective strategice, importante, să fie păstrate în patrimoniul statului român. Adică fiecare pe palierul lor de competență să își facă datoria”, a spus Emil Boc.

Știri de Cluj a scris în 2022 despre o ofertă secretă a statului maghiar, interesat să pună mâna pe clădirile emblematice ale Clujului. Atunci se vorbea despre o ofertă de 40 de milioane de euro, dar lucrurile nu au mai avansat.


Comentarii Facebook