banner vertical 155x600 ACI.jpg
banner vertical 155x600 ACI_1.jpg

Social

Proiectul Rosia Montana beneficiaza de sprijinul "ilegal" al ministrului Culturii, Kelemen Hunor: Vor sa rada un munte VIDEO

  
Ministerul Culturii a emis un nou aviz de descarcare de sarcina arheologica pentru muntele Carnic, unul dintre cei patru munti care urmeaza sa fie exploatati in cadrul proiectului Rosia Montana.

Presedintele Fundatiei Culturale Rosia Montana, Ioan Piso, a declarat ca va contesta acest aviz care intra in contradictie altul emis in 2004 si care a fost anulat de Curtea de Apel Alba Iulia si Inalta Curte de Casatie si Justitie.

"Certificatul de descarcare arheologica a Muntelui Carnic, emis de Ministerul Culturii in ianuarie 2004, a fost anulat in instanta la Curtea de Apel Alba Iulia si apoi la Inalta Curte de Casatie si Justitie. In mod irevocabil si definitiv a mai da un alt certificat pentru acelasi munte fara a se fi facut cercetari suplimentare, fara a se fi schimba ceva din documentatie este o trasatura a democratiei noastre originale, adica o ilegalitate", a mai spus Piso.

Presedintele Fundatiei sustine ca exploatarea Muntelui Crainic ar reprezenta o calamitate si il contrazice pe ministrul Kelemen Hunor care a afirmat ca 80% din vestigiile istorice din Muntele Carnic vor fi salvate.

"La primele explozii cu cate 20 de tone de explozibil pe zi totul se va darama. Asta e praf aruncat in ochii prostilor (n.red. afirmatia ministrului). Domnul Kelemen Hunor a promis la instalarea dumnealui ca va face toate eforturile pentru inscrierea Rosiei Montale pe lista patrimoniului UNESCO. Ne-a pacalit si in aceasta privinta.

Proiectul este un dezastru pentru Romania din mai multe motive. Renuntam la tot aurul, care este o avutie nationala, nu respectam principiile Uniunii Europene privind dezvoltarea durabila a unei zone. Se vor face cateva sute de locuri de munca timp de 15 ani, dupa care va ramane un peisaj selenar. Canadienii pleaca cu aurul si noi ramanem cu paguba si pe deasupra cu patrimoniul si cu natura distruse. Stiti cu ce vom ramane, de unde vor putea turistii sa admire natura? De pe malurile unui lac de 600 de hectare de cianuri sprijinit de un baraj de 185 de metri, la patru kilometri in amonte de Abrud. In ultimii 15 ani, 10 asemenea baraje s-au prabusit undeva in lume. Daca acest proiect mai este discutat si sprijinit singurul motiv este coruptia", a mai spus Ioan Piso.

Presedintele Fundatiei Culturale Rosia Montana va ataca in instanta si acest aviz de descarcare arheologica emis de Ministerul Culturii. Lucrarile de punere in valoare a vestigiilor romane si miniere de la Rosia Montana, conform avizului emis de Ministerul Culturii, ar urma sa coste 70 de milioane euro, suma urmand sa fie platita de Rosia Montana Gold Corporation (RMGC).

 

Vezi si...

Compania Rosia Montana construieste langa orasul Abrud un baraj care va adaposti si cianuri! VEZI ce zic oficialii RMGC - VIDEO

coral1_1_1.jpg
15-7-2011, 16:27
14 vizualizări
0 comentarii

Cele mai citite ştiri din Social

85 vizualizări
15-10-2018, 11:40
Ce salarii FRUMOASE se dau în Primăria Cluj-Napoca. Nu e de mirare ca sunt angajați cu toată familia» Vezi tot
81 vizualizări
15-10-2018, 22:53
Cocalar parcat în stația de autobuz, blocând tot - FOTO» Vezi tot
26 vizualizări
15-10-2018, 17:11
Protest în fața Operei Maghiare! Au blocat traficul traversând strada - FOTO» Vezi tot
18 vizualizări
15-10-2018, 16:12
Clujenii ies în stradă luni, 15 octombrie, după ce mitingurile nedeclarate au fost interzise» Vezi tot
18 vizualizări
15-10-2018, 13:41
Accident grav, cu multiple victime, la Jucu! Trei autoturisme implicate FOTO și VIDEO» Vezi tot

Sondaj de opinie:

Dacă în toamnă ar fi alegeri parlamentare, ce partid ați vota?