Directorul Muzeului de Istorie din Cluj, Ioan Piso, il da in judecata pe ministrul Culturii: M-a demis ilegal - VIDEO

 

Directorul Muzeului de Istorie al Transilvaniei, Ioan Piso, a anuntat ca il va da in judecata pe ministrul Culturii, Kelemen Hunor, pentru ca l-a demis in mod ilegal.

"Nu ma poate demite domnul Kelemen Hunor, fiindca a refuzat sa incheie cu mine un contract. Eu functionez in baza unei hotarari judecatoresti pe care nu a aplicat-o decat partial. Daca ar fi fost de buna credinta ar fi incheiat cu mine un contract de management", a declarat Ioan Piso.

Directorul Muzeului de Istorie din Cluj a mai fost demis de patru ori in ultimii ani si de fiecare data a castigat procesele. "Pana acum am castigat toate procesele si nu vad de ce nu l-as castiga si pe cel care urmeaza. Domnul ministru a procedat ilegal. Nu ma poate pensiona, cartea mea de munca fiind la Universitatea (n.red. Facultatea de Istorie din cadrul UBB Cluj), si nu ma poate demite, fiindca nu a incheiat cu mine contractul de management. Neincheind acest contract nu a respectat in intregime sentinta Inaltei Curti de Casatie si Justitie", a mai spus Ioan Piso.

Directorul sustine ca a fost demis pentru ca a solicitat rezilierea contractului cu firma SC Artex, care a desfiintat expozitiile din cladirea muzeului. "Am protestat in modul cel mai vehement impotriva contractului fraudulos in valoare de 13 milioane de euro incheiat cu firma Artex S.A. si din care au fost achitate fara nici o justificare legala 1,7 mil. de euro. Un singur lucru a fost facut bine si anume fatadizarea, pentru care banii au fost avansati de primarie. Acum dl ministru refuza sa-si dea acordul pentru restituirea banilor catre primaria, care s-a simtit obligata sa ne dea in judecata", a mai spus Ioan Piso.

Acesta sustine ca muzeul este intr-o stare catastrofala "din cauza sperantelor puse in contractul cu Artex -ul, care a desfiintat toate exepozitiile si a aruncat mobilierul la gunoi. Contractul cu Artex -ul se afla in cercetare, iar domnul ministru Kelemen Hunor mi-a spus chiar in martie 2010 ca nu are niciun ban pentru amenajare.

Domnul Kelemen Hunor sustine ca mi-ar fi dat mana libera sa reziliez contractul. Nu se bazeaza decat pe o conversatie pe care am fi avut-o. Nu este adevarat si din toate documentele pe care vi le-am prezentat rezulta contrariul. In momentul in care am cerut restituirea banilor (n.red. de la firma Artex) am primit si ordinul de demitere. Nu poate fi o coincidenta intamplatoare. Mesajul este clar. Daca nu pleci, Muzeul nu primeste bani. A declarat in presa ca atata timp cat nu semnez contractul de management nu va da bani Muzeului, ori contractul nu poate fi semnat decat la initiativa dumnealui si a refuzat de fiecare data acest lucru. Acum isi indeplineste amenintarea", a mai spus Ioan Piso.

Directorul Muzeului de Istorie al Transilvaniei Cluj a anuntat ca il va da in judecata pe Kelemen Hunor daca pana in 8 august nu isi va retrage ordinul prin care l-a demis.

 

Vezi si...

Ioan Piso, directorul Muzeului de Istorie, demis de Kelem Hunor pentru ca a "deranjat" comunitatea maghiara

Comentarii Facebook