Virșli, cârnați din Ardeal pe care trebuie să îi guști! Se fac ca la carte numai într-o zonă din țară - FOTO


Virșli, un preparat culinar din carne de capră sau oaie în amestec cu carne de vită, înveliți într-un maț de oaie, sunt specifici numai unei zone din țară. Și alții încearcă să imite rețeta, dar degeaba.

Acesta este un preparat tradițional din județul Hunedoara din Țara Zarandului, zona Brad, motiv pentru care sunt denumiți ”Virșli de Brad”, zona Podele, recunoscuți sub denumirea de „Virșli de Podele” și din Țara Hațegului, zona Sălașului, cu denumirea de ”Virșli de Sălașu”. Virșli se produc și la vecinătatea județului Arad cu județul Hunedoara, în comuna Hălmagiu.

Și în alte zone se încearcă producerea și sunt prezentați drept virșli din Țara Moților, dar trebuie gustat originalul pentru a face diferența.

Sunt asemănători crenvurștilor însă ceva mai subțiri și mai lungi, preparați tot în perechi. Reţeta este însă respectată cu stricteţe chiar şi astăzi, de puţinii producători rămaşi din Țara Zarandului. Carnea de capră nu trebuie să fie foarte grasă și se lasă la macerat două zile. Abia după aceea se adaugă şi puţină carne de vită şi de oaie, scrie Apuseni Info.

Deliciosul amestec se bagă într-un maţ de oaie şi totul se dă la afumătoare. Stă şi acolo două-trei ore, dar tot nu e gata. După ce se afumă, virşliul se opăreşte într-un cazan cu apă fiartă, jumătate de oră, apoi se pune într-un cazan cu apă rece. Ulterior se pot consuma cu boia sau muștar.

Comentarii Facebook