Valea Brătcuței, peisaje de vis, liniște și mâncare bună - FOTO


Valea Brătcuţei este o zonă pitorească aflată la jumătatea distanţei dintre Oradea şi Cluj-Napoca. Este căutată de turişti pentru frumuseţea peisajelor, pentru linişte şi pentru mâncare.

Tradiţiile se păstrează în zonă, iar copiii din sat află despre reţetele vechi şi meşteşugurile pe cale de dispariţie în cadrul unor şezători organizate în centrul de informare turistică din comună.

hanu-bratcutei-1680-041951500-1603041411.jpg

Ne-am întâlnit mai mulţi prieteni în acest weekend. Sunt foarte multe activităţi de făcut în aer liber, produse tradiţionale de servit, într-o zonă aproape de casă", spune un turist.

Avem o biserică foarte frumoasă de lemn la Valea Crişului, din secolul al XVII-lea, reînnoită undeva în secolul al XVIII-lea. O biserică care păstrează tehnica tradiţională folosită de meşterii populari", a detaliat un operator în turism.

maxresdefault.jpg

Vara - cel mai bun moment pentru o excursie la Valea Brătcuței

Din Bratca porneşte cel mai lung traseu de rafting de pe Crişul Repede. Vara turiştii care ajung aici pot face plimbări, ture cu bicicleta şi chiar căţărări, pe traseele de escaladă din Munţii Pădurea Craiului.

Munții Pădurea Craiului se constituie ca o prelungire a Munților Apuseni, spre nord-vest, o zonă formată din dealuri domoale - cu o înălțime maximă de 1.024 metri -, de platouri carstice ciuruite de doline despărțite de văi adânci. O zonă renumită prin numărul mare de peșteri, izbucuri și ponoare ce constituie atracția principală a acestor locuri. Munții Pădurea Craiului sunt delimitați spre nord de Crișul Repede, spre sud-vest de Crișul Negru, iar la est de Valea Iadului ce-i separă de Munții Vlădeasa.

Valea Brătcuței - locul ideal pentru drumeții

Drumeții și plimbări se pot face pe Valea Brătcuței (14 km), spre satul Damiș (drum județean) și spre Lorău. Pe Valea Brătcuței se pot face plimbări până la Izbucul Damișenilor și Cheile Tivadarului, la cătunele situate pe plaiurile domoale ce străjuiesc valea și se poate continua până la coada Lacului Leșu pe la Peștera „La Acre” sau pe la Cabana Leșu.

2.png

Și cascadele de pe Valea Boiului și zona izvoarelor Boiului sunt o opțiune bună când vine vorba de drumeții. Pe Valea Boiului se ajunge urmând drumul forestier ce se desprinde din centrul comunei Bratca, pe lângă calea ferată, până în satul Lorau. Din Lorău, imediat după podul peste Criș, se desprinde un drum spre dreapta, ce intră pe Valea Boiului.

Drumul asfaltat ce urcă la satul Damiș se continuă prin Damiș Poiană și iese pe Valea Sohodolului, de unde se poate ajunge fie la Beiuș, fie la Aleșd, pe drumuri asfaltate.


Comentarii Facebook