Secretele Munților Apuseni! Rezervații naturale de o frumusețe aparte, priveliști absolut fermecătoare și viețuitoare de toate felurile - FOTO


În Munții Apuseni există o zonă absolut fermecătoare, plină de trasee fantastice și priveliști uimitoare. Este vorba despre situl Natura 2000 Trascău, o arie naturală protejată situată în mare parte pe teritoriul județului Alba Alba (96%) dar și Cluj (4%).

Zona este adevărat fantastică, oferindu-le celor care o vizitează o experiență inedită în natură, fiind împânzită de peșteri fabuloase, poieni cu flori, pâraie răcoroase dar și păduri bogate.

800px-RO_AB_Râul_Geoagiu.jpeg

Situl, care se suprapune ariei de protecție specială avifaunistică Munții Trascăului, joacă un rol important în menținerea biodiversității, aici trăind zeci de specii protejate, de interes comunitar.

Dacă decideți să vă aventurați pe traseele montane ați putea admirați o muțime de viețuitoare interesante printre care și de acvile munte, jderi de copac, berze, căprioare dar și multe specii de lilieci și șopârle în peșterile din rezervații.

,,Situl Munții Trascău are un rol semnificativ la menținerea sau readucerea la o stare favorabilă a 15 tipuri de habitate și a 22 de specii de interes comunitar (2 specii de carnivore mari, 5 specii de lilieci, 3 specii de amfibieni, o specie de pește și 11 specii de nevertebrate)” , informează Consiliul Județean Alba.

Screenshot 2024-05-22 121715.png

Printre cele mai populare atracții cuprinse în situl care se întinde pe 50.064 hectare se numără și Peștera Huda lui Papară, cunoscută la nivel european pentru frumusețea și caracteristicile sale, superbele poieni cu narcise de la Tecești sau polja Vânătările Ponorului, zonă unică în România. 

Principalele căi de acces spre situl Natura 2000 Trascău:

  • Drumul național DN 1, pe tronsonul Alba Iulia – Teiuș – Aiud – Turda – Tureni,
  • Drumul național DN 74, pe tronsonul Alba Iulia – Șard – Zlatna,
  • Drumul național DN 75, pe tronsonul Turda – Buru – Lunca Arieșului – Sălciua 

Screenshot 2024-05-22 121743.png

Foto: Nicu Fărcaș/Consiliul Județean Alba

Comentarii Facebook