Santorini, raiul alb-albastru al Europei, cu un apus de soare care duce romantismul la cote primejdioase. Amintiri din paradis! FOTO

 

Am pornit spre Santorini intr-o joi dimineata. Atunci era programat ferryboat-ul  din  Creta. Ne-am comportat ca niste romani "adevarati". Simpatici, cu simtul umorului, dar fara cel al punctualitatii :) . Grupul  de jurnalisti din care am avut norocul sa facem parte si noi, a intarziat. Nu am reusit cu totii sa ne adunam  spre autocarul care trebuia sa mai ia si alti 40 de romani de la agentii de turism din tara, veniti intr-un infotrip  paralel.

 

Eram la un pas de a pierde ferryboat-ul. Asa am reusit sa il suparam pentru prima oara pe coordonatorul nostru de grup, contract-managerul Christian Tour, Daniel Grigore . Eram de trei zile in Creta intr-un infotrip, dar noi ne simteam si ne comportam ca intr-un trip, fara info, cum ii place unuia dintre prietenii nostri de la Radio Impuls, Dan Mihu, sa spuna.

 

 

 

Cu putin noroc am reusit , insa, sa ajungem la timp sa prindem ferryboat-ul pentru care aveam bilet la business class: 57 de euro de persoana. Scump, dar daca vreti sa nu cheltuiti chiar asa de mult puteti opta pentru clasa economica- 36 de euro/persoana.

 

Excursia care dureaza aproximativ  2 ore si jumatate merita, insa, toti banii. Stiam despre Santorini ca este o insula exotica greceasca. Atat. Suna promitator, dar ceea ce am gasit acolo a fost mult, mult peste asteptari . Daca ar fi sa dau o definitie pentru Santori, atunci "un rasfat al naturii", cred ca este prea putin. Natura pare sa isi fi facut de cap in cea mai senzationala insula a Greciei. Intr-un mod ciudat, Santorini este  o insula arida careia parca natura i-a dat de toate, mai putin apa, desi este in mijlocul marii.

 

 

 

 

Spectaculos! Asta iti ramane in minte mult timp dupa ce ai vazut Santorini. Te minunezi de fiecare data de insula alb-albastra, de frumoasele case cu aspect mediteranean, desi te afli in mijlocul Egeei.   Sub un soare arzator si o briza blanda, valurile se izbesc de malurile stancoase cu o moliciune care pare sa fie specifica grecilor.  Daca va doriti un concediu linistit, cu aer curat si privelisti pe care nu v-ati gandit niciodata ca le veti vedea, insula "alb-albastra" este locul ideal.

Inca de cand faci primii pasi in Santorini, te simti de parca nu mai ai aer. Locul pare pictat de D-zeu anume pentru a-ti cuceri iubirea. Du-o de mana pe faleza sub soarele fierbinte sau noaptea sub cerul instelat, urc-o pe stancile salbatice sau plimb-o pe Black Beach, celebra plaja neagra, pe care o vei gasi doar in Santorini. Va fi a ta pentru totdeauna. Dupa o saptamana va veti incarca cu amintiri si iubire pentru o viata.

 

Despre Santorini se spune ca este cea mai spectaculoasa insula a Greciei si in acelasi timp cea mai scumpa. Si este!  Si spectaculoasa si scumpa!  V-o permiteti, insa, daca nu vreti sa mancati caviar dimineata , la pranz si seara. Inca din mai hotelurile sunt pline, terasele la fel, iar acest lucru inseamna salarii multumitoare pentru cei mai multi romani care sunt chelneri aici.


 

 

 

 

 



Santorini - "Insula indragostitilor"


"Ar fi bine ca cei care vin aici sa isi lase copilasii acasa. Este cel mai indicat avand in vedere ca aici nu se vine cu copiii, aici se fac copiii", glumeste ghidul nostru. Nu stiu daca sa ii dau dreptate ghidului in ceea ce priveste copiii, dar in ceea ce priveste peisajul idilic, este cert ca face ca iubirea sa pluteasca in aer.

 

 

Cladiri imense colorate in alb si albastru, privelistea parca desenata dintr-un basm si stradutele inguste sunt doar  o mica parte din multimea de minuni pe care Santorini le are pregatite pentru turisti. Natura s-a intrecut pe sine aici si a lasat o plaja neagra si o plaja rosie , la distanta mica una de alta.

 

 

Am inaintat cu pasi mici pentru ca ne doream sa vedem si sa analizam fiecare particica din insula, si asa am ajuns in locul de unde cei mai multi turisti viseaza sa vada apusul: STATIUNEA OIA. Multimea de turisti se aduna in jurul orei 19.30 sa vada apusul, celebru deja in toata lumea, despre care se spune ca daca il vezi cu cine trebuie, sigur te indragostesti. Asa ca tinerii se inghesuie sa il vada si sa isi ocupe locul pentru a sta langa persoana potrivita .

 

 

Cand seara se lasa, cei mai multi dintre turisti - chinezi, romani, spanioli, italieni sau englezi- se indreapta catre locul din care pot vedea unul dintre cele mai spectaculoase momente ale zilei. Aici, ochii sunt indreptati catre cerul viu colorat de "curajosul soare". Entuziasmati de frumusetea locului, turistii nu se dezlipesc o clipa de aparatul de fotografiat. Vor ca cele mai spectaculoase imagini sa le ramana in memorie chiar si dupa ce parasesc locul. Doar cei indragostiti mai gasesc  cate o clipa  pentru a privi si alaturi de ei.

 


 

 

Plaje spectaculoase cu nisipuri negre si rosii

Dupa ce ai vazut Black Beach sigur te vei indrepta spre a doua plaja celebra: Red Beach. Dupa nisipul negru te astepti sa gasesti nisip rosu. Nu va fi asa. "Nisip rosu? chiar exista asa ceva?". Nisipul rosu nu exista, insa celebra plaja si-a capat numele  de Red Beach pentru ca stancile imense si rosii sunt cele care dau culoare locului, vizitat in fiecare zi de mii de turisti.


 

 

Si pentru ca nu voiam sa ratam Red Beach, dar nici peisajul de-a dreptul iritant de cat de frumos era, am inchiriat ATV-uri (15 euro/24 de ore/ATV), ne-am urcat pe ele si am pornit la drum. Ne-am bucurat de vantul care ne batea din fata, si am strigat cat am putut de tare, pentru ca unii dintre noi erau dependenti de adrenalina si apasau  pedala de acceleratie mai tare decat  ar fi trebuit.  "Nu mai vorbi, fa-mi doar semn cu mana daca vrei sa merg mai incet, ca nu aud", spune cel  care conduce ATV.-ul Degeaba! Strigatele sunt mult mai convingatoare, imi spun eu, si continui sa imi rup plamanii.


Asa am parcurs cei mai frumosi kilometri pana la Black Beach  (Plaja Neagra) si apoi la Red  Beach (Plaja Rosie). Black  Beach si Red Beach sunt cele doua plaje pe care turistii adorm si "se prajesc la soare". Plaje largi cat poti cuprinde cu privirea, ape albastre contopite cu cerul, nisip cu pietricele, care mai de care mai spectaculoase. Iei neaparat cu tine cateva si le pui in vitrina acasa. Sa iti amintesti de fiecare clipa minunata petrecuta pe o insula de vis!

 


Pe la pranz ne-a prins foamea. Suntem deja obisnuiti ca in jurul amiezii sa ne indreptam spre o terasa la care mancam  traditional greceste. Ne intampina chiar unul dintre patronii Kamari Tours, partenerii din Santorini ai celor de la Christian Tour. Stie cine suntem, asa ca deja ne e prieten. Ne recomanda ce sa mancam. "Musaka si Tzatziki, intreb eu, este o alegere  buna? Perfecta, imi raspunde in engleza".

 

 

Daca vorbiti engleza nu veti avea nicaieri probleme in Grecia. Tinerii comunica in  engleza, iar cei mai in varsta deja pot si ei lega cateva cuvinte. Sunt obisnuiti cu turistii. 

Noi asteptam, insa, altceva mai mult decat mancarea. Inca de cand eram in Creta, coordonatorul de grup ne spusese de mastica. O bautura pe care o gasesti doar in Santorini, puternic alcoolizata, considerata , insa medicament si...afrodisiac. Incercam si noi. Hmmmmm!!! Mie nu-mi place, ceilalti sunt, insa incantati de gust, asa ca parerea mea nu mai conteaza si toate celelalte fete incearca si ele.

 

 

La fiecare terasa cineva iti spune "Hello. Where are you from?". Cand te aud vorbind in limba romana, parca sunt mai zambitori, mai familiari si mai deschisi. Unii sunt romanii nostri care s-au dus acolo sa faca un ban cinstit, foarte bucurosi sa auda vorbindu-se in limba lor natala. Rapid intra in vorba cu tine, te intreaba cum mai e in tara si te invita la terasa.

 

 

 

 

Ce ziceti, le acceptati invitatia la masa? Noi am cedat aproape de fiecare data  in fata  minunilor culinare grecesti, care culmea, nu ingrasa. Daca vreti sa aflati raspunsul la aceasta intrebare, trebuie neaparat sa vizitati insula Santorini!

 



Reportaj realizat de Delia Carbune si Anca Baciu


Multumim agentiei Christian Tour pentru excursia oferita si celui care a fost coordonatorul grupului de jurnalisti in infotrip Daniel Grigore, contract manager Christian Tour.

Comentarii Facebook