Duminica 6 Octombrie

Patru obiective turistice din jurul Clujului, neștiute de multă lume, ușor de vizitat într-o zi de vacanță


Iată cinci obiective turistice, situate la o distanță relativ mică de Cluj, care sunt ușor de vizitat într-o zi de vacanță și sunt mai puțin cunoscute de lume.

Aghireșu Fabrici

laguna.jpg

Din Aghireș Fabrici (centru) se poate ajunge, relativ ușor, la cunoscutul lac denumit ”Laguna Albastra”. Pentru a ajunge la acesta, din centrul Aghiresului se face un drum destul de rău pe langa cladirea BRD, se merge tot înainte și se trece peste calea ferată.

Se ține drumul drept, aproximativ 4 km, după care se ajunge la dealurile de steril. De acolo mai sunt de mers pe jos aproximativ 300-400 m.

Cetatea Ciorii-Varjúvár

cetate.jpg

La 50 de kilometri distanță de Cluj-Napoca, urmând drumul care duce spre Gilău, respectiv Căpușu Mare, înainte de a intra în satul clujean Nadășu, un indicator amplasat pe partea dreaptă a drumului șerpuit și foarte îngust se semnalează direcția spre Cetatea Varjúvár. 

Clădirea este creația celebrului arhitect Kós Károly. Caracteristica principală a clădirii este faptul că arhitectul Kós Károly a proiectat fiecare ușă și fereastră, fiecare mâner și balama, într-un stil artistic.

Cetatea Bologa si castrul roman Resculum

cetate bologa.jpg

La aproximativ o oră și douăzeci de minute de mers cu mașina (sau două ore cu trenul), la vest de orașul Huedin se află satul Bologa, unde se poate vizita o cetate veche de mai mult de jumătate de secol.

Cetatea Bologa păstrează ȋnca din măreţia unei cetăţi strategice construită ȋn urmă cu peste de 700 de ani, care avea rolul să supravegheze drumul care duce la Oradea de-a lungul Văii Crişului Repede. Ea a fost construită, cel mai probabil, la sfârşitul secolului al XIII-lea, peste râu de vechile ruine ale unui castru roman (Castrul Resculum).

Grădina Zmeilor

gradina zmeilor bun.png

"Grădina Zmeilor" este o rezervaţie naturală protejată, de tip geologic și peisagistic, ce se întinde pe o suprafaţă de aproximativ trei hectare, este unică în lume şi impresionează prin aspectul şi complexitatea formelor acestor stânci.

Ansamblu neregulat de stânci poartă numele de: „Fata Cătanii, Zmeul și Zmeoaica, Moșu, Călugării, Căpitanul, Soldații, Eva, Dorobanțul, Degețelul, Sfinxul". 

Grădina Zmeilor este situată în Gâlgău Almașului, comuna Bălan, județul Sălaj, la 10 km de orașul Jibou.

Comentarii Facebook