Opt locuri de vis din Transilvania, care bat oricând litoralul! Puteți îmbina confortul și viață tihnită la țară - FOTO
Munte sau mare, asta este întrebarea și dilema pe care o au mulți. Ținând cont de condițiile de la Marea Neagră și dezorganizarea, multe localități mici din Transilvania sunt adevărate oaze de normalitate. Mulți străini le compară cu Elveția, Franța sau Italia. Și nu greșesc deloc.
Peștera
Aflat la 10 minute de condus de Bran și la 1000 de metri altitudine, satul Peștera a mai fost denumit și „Raiul dintre munți” sau „satul tablou”, pentru peisajele superbe pe care le oferă.
Calea spre acest paradis se face de pe drumul ce leagă localitățile Bran și Moieciu.
Satul Peştera se află la aproximativ 1200 metri altitudine şi este poziţionat într-o vale de vis, la poalele Munților Piatra Craiului, spre vestul Munților Bucegi. Oriunde îți vei întoarce privirea, te vei bucura de priveliști ireal de superbe.
Aici vă puteți caza și apoi sunt diverse locații de vizitat: Peștera Liliecilor, satul Măgura sau trasee cu bicicleta spre Dâmbovicioara, Prăpăstiile Zărneștilor sau chiar spre Cabana Curmătura.
Camera dublă pe noapte costă la Akasha Resort 750 lei pe noapte.
Veseud
Veseud este o mică localitate săsească, amplasată pe Podişul Hârtibaciului, despre care, cel mai probabil, n-ai auzit. Pe vremuri, acest loc era unul prosper, datorită sașilor care locuiau aici, dar după Revoluție localnicii au ajuns să trăiască la limita sărăciei, ocupându-se în mare parte de agricultură şi creşterea animalelor.
Cazarea se poate face la Veseud 11, iar de aici puteți vizita Agnita, Biertan, Mediaș, chiar și Sibiul, aflat la o oră de condus.
Cazarea costă 350 lei pe noapte.
Bunești
Comuna Buneşti este aşezată în sud-estul Transilvaniei, în podişul Târnavelor la o altitudine de 496 m, la poalele culmilor de cumpănă între două bazine hidrografice: bazinul Oltului și bazinul Târnavei Mari. Este cea mai nordică comună a judeţului Braşov, la graniţa cu judeţul Mureş, fiind străbătută de drumul european E 60, care uneşte cele două centre de judeţ, respectiv Braşov şi Târgu Mureş.
Priveliștea pe care o oferă, ambianța și ospitalitatea gazdelor îți oferă imediat sentimentul de relaxare. În spatele curții generoase, există și un iaz-piscină, cu apă curățată, în care te poți scălda. Cei de la Bike Check Inn organizează și pop-up brunches pentru turiștii care explorează zona pe biciclete și doresc să facă un popas în sălbăticie pentru a lua masa.
Camera dublă costă pe noapte 350 lei, cu mic dejun inclus.
Viscri
Viscri nu mai are nevoie de nicio prezentare, aici fiind una dintre reședințele Regelui Charles.
În Viscri mai dăinuie, bine conservată, o cetate țărănească săsească, ce cuprinde între zidurile sale una dintre puținele biserici-sală romanice ale secolului al XIII-lea.
Un alt obiectiv ce trebuie vizitat este biserica fortificată din Viscri. Vorbim despre este un lăcaș de cult al Bisericii Evanghelice de Confesiune Augustană din România, situat în centrul localității Viscri din județul Brașov. A fost construită de comunitatea germană, sașii transilvăneni, într-un moment în care zona aparținea Regatul Ungariei (1000-1301). Inițial romano-catolică, biserica fortificată a devenit luterană după Reforma protestantă.
Biserica evanghelică fortificată din Viscri, comuna Bunești, a fost construită în secolul XIII pe baza unei vechi bazilici romane datată din secolul al XII-lea. Ansamblul bisericii evanghelice fortificate format din biserică, incinta fortificată, cu drum de apărare, două turnuri, două bastioane, turn de poartă este monument istoric
Aici cazarea costă 650 lei pe noapte, pentru două persoane, cu mic dejun inclus
Criț
Acest sat este tot aproape de Bunești, la circa șase minute cu mașina. Aici, amatorii de drumeții se vor simți în rai. Sunt circa 80 de kilometri de trasee de bicicleta care leagă satele din zonă. Poate fi vizitat vulcanul Racoș, unde a fost filmat și serialul „Django”, și lac de carieră, Lacul de Smarald.
Nici din acest sat nu lipsește biserica fortificată. Cazarea este ușor mai scumpă aici (700 de lei camera dublă), fiind o pensiune amenajată într-o casă monument.
Meșendorf
Ca multe alte sate din zonă, Meșendorf a rămas tăcut până în urmă cu câțiva ani când a început să renască, în mare parte datorită brânzeturilor care au început să-i poarte numele prin diverse locații din orașe mai turistice.
Acum, lumea vine la Meșendorf nu doar pentru a vizita biserica fortificată, dar și pentru Meșendorf 65, punct gastronomic local, pentru a lua masa într-o șură și pentru a încerca brânzeturile artizanale alpine maturate, preparate de doi foști corporatiști, Oana și Adrian Udrea, care au dat Bucureștiul pe viața la sat - primele roți de brânză au fost produse spre sfârșitul lui 2018.
Cazarea costă aici 485 lei, pentru două persoane, cu mic dejun inclus.
Cloașterf
Cloașterf este un alt sat din Haferland, dar de această dată din comuna Saschiz, județul Mureș. Ca toate satele de până acum și aici poate fi vizitată o biserică fortificată, construită între 1521 şi 1524.
Atât biserica, cât şi zidul poligonal de incintă cu turnuri de apărare la fiecare dintre cele patru colţuri s-a păstrat în stare destul de bună până astăzi.
Camera dublă / noapte: 380 lei
Cobor
Satul Cobor este locul ideal pentru o vacanță cu familia, mai ales pentru cei care-și doresc să descopere animalele și viața la fermă.
Asta pentru că aici găsești Ferma de biodiversitate Cobor, un loc unde poți gusta legumele din grădină ecologică, poți admiră caii găzduiți în grajdurile de aici, dar și câinii ciobănești românești carpatini care fac parte dintr-un program de creștere și sunt oferiți gratuit proprietarilor de ovine din zona Munților Făgăraș pentru păstrarea efectivelor de animale, prevenind astfel pierderile cauzate de carnivorele mari.
Camera dublă / noapte: 460 lei - cu mic dejun inclus.
Sursa: Hotnews / Foto: Facebook
6 Comentarii
"Pe vremuri, acest loc era unul prosper, datorită sașilor care locuiau aici, dar după Revoluție localnicii au ajuns să trăiască la limita sărăciei, ocupându-se în mare parte de agricultură şi creşterea animalelor"!
sa mori tu, gurnalizdule, ca sasii faceau altceva decat agricultura? o fi fost vreun centru NASA acolo, te pomenesti :)))
nicio… Citeste mai departe
@nelu v.: Faceau naveta in fabricile lui Ceausescu din Sighisoara, Agnita, etc.
o poooola...nici una nu e de vis
E cam mult spus bat litoralul, Marea are farmecul si unicitatea ei , amintirile, tineretea, romantismul , sunetul unic.
Da, nimic de spus , sunt zone superbe descrise dar parerea mea e ca nimic nu se poate compara cu Marea noastra , lasam deoparte mizeria si excrocheriile de pe litoral , ne referim la Mare geografic .
Cum puteți compara niște sătuce prăfuite de provincie cu Litoralul Mării Negre sau cu Capitala României? V-ați pierdut simțul realității ? Asta se numește " Complexul Provincialului" . Reveniți-vă, oameni buni că sunteți penibili. S-a umflat păsatu în voi ?