O bijuterie arhitecturală se ascunde la poalele Apusenilor! Castelul în miniatură este încă locuit de moștenitorii arhitectului renumit care l-a construit


La doar doi pași de Cluj, în județul Sălaj, se ascunde o mică bijuterie arhitecturală, Cetatea Ciorii, sau Varjúvár, care a aparținut renumitului arhitect Károly Kós, de al cărui nume se leagă clădiri importante din Ţara Călatei – România şi Ungaria. Situat în satul Stana din comuna Almașu, pe drumul ce duce peste deal la Huedin, castelul pare desprins dintr-o carte cu povești. 

Fiecare ușă și fereastră, fiecare mâner și balama, a fost proiectată de celebrul arhitect și poet Kós Károly, într-o manieră absolut unică. La 50 de kilometri distanță de Cluj-Napoca, urmând drumul care duce spre Gilău, respectiv Căpușu Mare, înainte de a intra în satul clujean Nadășu, un indicator amplasat pe partea dreaptă a drumului șerpuit și foarte îngust vă semnalează direcția spre Cetatea Varjúvár. 

La ora actuală cetatea poate fi vizitată doar din exterior, asta deoarece castelul este proprietate privată, iar uneori aici mai stau actualii proprietari, moștenitorii arhitectului.

Construcția este realizată cu un acoperiș în două ape și are un turn specific în formă de cerc, care este acoperit cu șindrilă, castelul este ascuns printre copaci, în liniștea pădurii, între dealurile Călatei.

cetatea3.jpeg

Foto.salajulliber.ro

Comentarii Facebook