Izvorul cu „apă vie” din Munții Apuseni. Legenda spune că toţi cei care beau din apa lui cresc în înălțime/E și o oază de liniște și relaxare


La marginea satului Runc, comuna Ocoliş din Munţii Apuseni, situată la graniţa dintre judeţele Alba şi Cluj, se află un izvor cu o legendă unică. 

Se spune că „apa vie” din acest izvor ar ajuta la creşterea în înălţime. Legenda a apărut când un tânăr din localitate s-a înălţat brusc după ce a băut din izvorul de la Cheile Runcului.

Totul a pornit de la faptul că, la mijlocul anilor 90, un adolescent din acest sat uitat de lume, după ce a băut apă din fântâna respectivă, a luat brusc în înălţime câţiva centimetri.

Sătenii, oameni de altfel gospodari, datorită faptului că adolescentul se afla în perioada de creştere, au luat fenomenul în derâdere, dar unii mai curioşi au mers pe principiul încercarea vină n-are. Legenda spune că la foarte scurt timp și alți săteni au crescut cu până la şapte centimetri. 

Legendă sau nu, fermecat sau nu, apa izvorului are proprietăţi speciale. E bogată în zinc şi magneziu, iar gustul este mult diferit faţă de alte izvoare. Zona Runcului este spectaculoasă în întregul ei. Aici se mai pot vizita câteva peşteri, una dintre ele fiind peştera cu lac, care din păcate e foarte greu accesibilă. Deşi sunt puţin cunoscute de turişti, Cheile Runcului sunt o adevărată bijuterie a naturii.

Cei care vor să ajungă în satul Runc din comuna Ocoliş, trebuie să urmeze N75, Turda – Cîmpeni. Comuna este la graniţa dintre judeţele Alba şi Cluj şi este situată într-un cadru natural deosebit, cu chei spectaculoase, peşteri, grote şi cătune izolate la poalele Muntelui Mare.

e.jpeg

Comentarii Facebook