FOTO. Un superb monument istoric din Cluj a fost restaurat. Arhitectul-șef al Clujului: „Recunoști locația? E un simbol pentru comunitate”


Un superb monument istoric din Cluj a fost salvat! Este vorba despre frumoasa Biserică Reformată Calvină din satul Tritenii de Sus, comuna Tritenii de Jos, care a fost readusă la viață după un proces intens de restaurare și recondiționare.

Recunoști locația? O restaurare frumoasă care readuce la viață un monument istoric și un simbol pentru comunitate”, a transmis Claudiu Salanță, arhitectul-șef al județului Cluj.

Tritenii de Sus (în trecut Tritiul de Sus, în maghiară Felsödetrehem) este un sat în comuna Tritenii de Jos din județul Cluj, Transilvania, România. Pe Harta Iosefină a Transilvaniei din 1769-1773 (Sectio 110), localitatea apare sub numele de „F.Detrehem” (Felsö Detrehem). La est de sat pe hartă este marcat prin semnul π locul public de pedepsire a delicvenților în perioada medievală.

Deși este un obiectiv mai puțin cunoscut la nivel județean, Biserica Reformată din Tritenii de Sus i-a surprins pe mulți clujeni, unii dintre ei chiar au copilărit în acele locuri.

Am copilărit aproape de biserică, am jucat fotbal vizavi pe drum… Mă bucur mult să vad biserica restaurată”, a punctat un clujean.

Foto: Biserica reformata din Tritenii de Sus înainte de restaurare

r.jpeg

Comentarii Facebook