De ce să mergeți în concediu la Debrecen. Orașul este o adevărată oază de verdeață - FOTO

 

Vizitarea orașului Debrecen este o adevărată plăcere, având atât un centru vechi cu restaurante și cafenele, obiective turistice, dar și zone unde natura este stăpână. Practic orașul este înconjurat de o pădure, prețuită și ocrotită așa cum trebuie.

 6dbddcbe54cfbb74c897a2f037635d8f.jpg

Noi am vizitat orașul Debrecen în luna iunie, la invitația Oficiului de Turism al Ungariei. După ce am trecut pe la Nyirbator, o oază cu băi termale pentru toate buzunarele (am scris AICI despre această locație), am poposit la Nyíregyháza (reportajul e AICI), spre finalul excursiei am ajuns la Debrecen. Practic este foarte ușor să bifați toate aceste locații, pentru că sunt foarte aproape unele de alte. Dar să revenim la Debrecen, subiectul principal al acestui reportaj. 

 c8e2c3e6d9ae63561ac21720bca16961.jpg

Am ajuns la Debrecen într-o după-amiază de vineri și ne-am oprit direct la un restaurant din ”inima” orașului, unde am gustat din preparate care mai de care mai speciale. Gazdele au vrut să ne impresioneze și au reușit. Erdei Nora, ghidul nostru, ne-a povestit că bucătarul șef este unul renumit în Ungaria, iar preparatele gustate au fost pe măsură. Este vorba despre restaurantul IKON, clasat pe primul loc în topul celor mai bune localuri din Debrecen. Vă lăsăm să explorați aceste restaurant într-o viitoare excursie în orașul de lângă granița de vest a României. 

Cazarea s-a făcut la Aquaticum Debrecen Termal & Wellness Hotel, situat în zona stadionului din oraș și care oferă servicii excelente, preferat de familiile cu copii pentru băile termale și Aquapark. 

Dar să revenim la prezentarea orașului, o adevărată oază de verdeață, așa cum am scris la începutul acestui reportaj. 

Debrecenul are 200.000 de locuitori și încă 35.000 de studenți, adevăratul motor tânăr al orașului. În oraș este o vestită Universitate pe care am și vizitat-o. Aici se poate studia orice, în afară de Medicină veterinară. Noi am intrat în universitate sâmbătă dimineața, în jurul orei 11.00. Ce m-a surprins, personal, a fost că locul era plin de studenți, clădirea principală a universității fiind deschisă fără opreliști oricui, chiar și în week-end. La intrare nu erau paznici, care să te legitimeze, semn că maghiarii sunt mult mai relaxați.

Am întâlnit studenți de toate naționalitățile care studiau pe holurile principale ale universității, dar în principal am văzut tineri care răsfoiau tratate de medicină. ”Facultatea de medicină de aici este foarte apreciară”, ne-a transmis ghidul nostru.

De la Universitate am plecat direct spre stadion și minunatul parc al orașului. De ”pază” în parc este vechiul turn de apa, care a fost construit acum 103 ani. Autoritățile, ajutate și de universitate, au investit aici mulți bani și au transformat zona. Turnul de apă găzduiește acum un centru de cultura si evenimente, unde au loc spectacol, expoziții și concerte. 

În luna iulie, în parcul din centrul orașului are loc festivalul Campus, care se aseamănă cu vestitul festival Sziget de la Budapesta. ”În jurul turnului, zona este închisă cu garduri și aproape o săptămână tineri din toată Ungaria vin și se distrează aici. Este un festival foarte cunoscut. Intrarea se face contra cost”, ne-a mai spus Erdei Nora, ghidul nostru.

Parcul și stadionul din Debrecen sunt două obiective pe care le puteți ”bifa” la pachet. Stadionul are 20.000 de locuri și a fost construit în 2014. Stadionul este înconjurat de o pasarelă din fier, iar pentru protecția arborilor inginerii maghiari au gândit un sistem simplu și eficient. Copacii cresc prin pasarele, prin găuri special amenajate, astfel uriașele structuri de metal au fost îmbinate perfect cu natura. Acest lucru ar trebui să le dea de gândit multor edili care preferă să taie rapid copacii, în loc să gândească un sistem inteligent de protejare a naturii. Chiar dacă au fost salvați numai câțiva copaci, mesajul transmis este unul puternic: ”Natura este importantă!”.

Din parc ne-am dus spre Agora, un centru de știință, unde cei mici pot face experimente și se pot împrieteni cu științele naturii. Clădirea modernă găzduiește laboratoare de fizică, robotică, chimie și biologie. Pe lângă turiști, la acest centru vin și elevii din Debrecen, pentru a face experimente alături de profesorii loc. Prețurile nu sunt mari, vorbim de câțiva euro, dar cei mici vor putea petrece câteva ore în lumea științei.

În centrul orașului am vizitat și Biserica Mare Reformată, situată în inima oraşului, între Piața Kossuth și Piața Calvin. Clădirea existentă astăzi a fost construită pe baza planului arhitectului Thaler József care a pornit de la planurile lui Péchy Mihály, iar construcţia a avut loc în perioada 1805-1823, prima slujbă a avut loc în anul 1819. Construcția este cea mai importantă și cea mai mare biserică protestantă din Ungaria, deținând cel mai mare clopot dintre toate bisericile protestante maghiare. Turiștii pot urca și în cele două turnuri, dacă achită o mică taxă, iar de sus se poate vedea tot orașul. 

Debrecenul oferă și ale distracții, de la posibilitatea de a călări în natură, până la parcuri tematice pentru cei mici. Sfatul ghidului nostru este de a cere indicații de la recepția hotelului unde v-ați cazat, iar apoi accesul spre zonele de divertisment se face rapid, mai ales că majoritatea românilor merg cu mașina la Debrecen. 

Probabil punctul principal al orașului este reprezentat de băile termale de la Hotelul Aquaticum Debrecen Termal & Wellness. Condițiile de aici sunt excelente, pornind de la modul în care sunt aranjate camerele, calitatea servirii la restaurant și băile termale. Afară este un bazin cu apă de 35 de grade, iar în interior, în Aquapark, sunt mai multe bazine, tobogane și jacuzzi. Chiar dacă Aquaparkul nu este la fel de mare ca și cel de la Hajduszoboszlo, cei mici se pot distra pe măsură, iar adulții se pot relaxa fie în bazinul exterior, fie în cel interior. 

Frumusețea orașului Debrecen este că o vacanță de 7 zile oferă variante diferite de distracție, astfel că nimeni nu se va putea plictisi, ne-a spus în încheiere ghidul nostru, Erdei Nora.

Comentarii Facebook