Staţiunea de la Nyíregyháza dă clasă Felixului românesc. Maghiarii au înțeles cum se face turism - FOTO

 


Staţiunea de la Nyíregyháza este un alt exemplu al modului în care vecinii noștri au înțeles să facă turism. Orașul Nyíregyháza are peste 115 mii de locuitori, iar principala atracție sunt băile termale și superba Grădină zoologică.

Plecând de la Cluj-Napoca am ajuns la Nyíregyháza în circa 4 ore, într-un infotrip organizat de Oficiul de Turism al Ungariei.

Băile Aquarius ne-au captat atenția încă de la început. Funcționale din anii 20, băile au trecut prin diverse procese de modernizare și extindere. Statul maghiar a investit anii trecuți 2,5 miliarde de forinți în modernizarea ștrandului, iar alte 72 de milioane de forinți au fost folosite pentru refacerea hotelului situat chiar în vecinătate. Banii au venit din fonduri europene.

242798ee56bf2c15ff1fa1ac41b9a09b.jpg

Băile Aquarius sunt destinația perfectă pentru o familie cu copii, în căutare de distracție și relaxare. Cei mici pot face baie în numeroasele bazine exterioare, dar pot intra și în zona acoperită, unde sunt multe tobogane. 

Aquapark din cadrul băilor este cu siguranță centrul distracției atât pentru cei mici, cât și pentru adulți. Nu lipsesc nici bazinele de înot, de la unul olimpic, la diverse piscine cu valuri artificiale sau tobogane.

a6d57f607cb6ed1d13e4aa0fc719c63b.jpg

În Aqua Park-ul acoperit, copiii se pot distra pe tobogane, iar părinții se pot relaxa la jacuzi sau în bazinele cu apă caldă, astfel că toate gusturile sunt satisfăcute. 

Administrarea băilor se face printr-un parteneriat public-privat. Partea medicala este privată, iar asigurarea de stat plateste tratamentele. Restul bazinelor interioare si exterioare sunt conduse de Primărie. 

Erdei Nora, ghidul nostru, ne-a spus că cel mai plin este la mijlocul lunii august, când probabil zona ar trebui evitată.

abb9743c1cdac2bdfbd74b92bf261c40.jpg

Ce trebuie să încercați la Nyíregyháza este Pool Barul, pe lângă care noi am trecut în grabă, din păcate, din cauza programului încărcat. Locul arată incredibil, iar senzația de a bea o bere sau un cocktail în apă trebuie să fie pe măsură. În fiecare seară de vineri şi sâmbătă în zonă sunt organizate petreceri în aer liber, iar ringul de dans este în piscina cu apă de 38 de grade Celsius.

8d9b6c994b9eab667d857869384652cb.jpg

Erdei Nora ne-a spus că nu trebuie ratată nici Grădina Zoologică, Sosto ZOO. Aceasta este a doua ca mărime din Ungaria, după cea din Budapesta, iar turiștii pot vedea în zone special amenajate elefanţi, girafe, zebre, tigri albi şi siberieni, rinoceri și gheparzi.

Grădina are aspectul unei rezervații și încearcă să elimine spațiile dintre animale și om, oferind senzaţia unei excursii în sălbăticie. Parcul are o suprafaţă de 30 hectare.

Pentru că programul a fost încărcat, a trebuit să plecăm mai departe la Hortobágy, pentru a vizita Parcul Zoologic.

Aici am văzut pentru prima dată ce înseamnă pusta maghiară, cu întinderi nesfârşite. Parcul Zoologic prezintă în cadrul unui safari speciile de animale care trăiau în această regiune înainte de apariția omului și care au fost nevoite să se retragă ca urmare a expansiunii civilizației, dar care trăiesc și acum în libertate pe suprafața parcului național. 

Iubitorii naturii pot descoperi bogata floră și faună, precum și peisajul de o frumusețe fascinantă a celui mai mare sistem de heleșteie din Europa Centrală printr-o călătorie cu un trenuleț prietenos. La terminus există un punct de belvedere și un podeț care merge de-a lungul heleșteielor. 

Ultimele ore ale zilei le-am petrecut la Balmazújváros, în vizită la Băile Kamilla, și la Hajdúnánás, la băile din Hajdúnánás. Ultimele două stațiuni sunt mai mici, iar familiile care doresc o vacanță liniștită și la prețuri mai mici pot opta pentru hotelurile din zonă.

La Băile Kamilla, am putut să vedem cea mai mare saună din Ungaria, unde încap 100 de persoane. Acolo este angajată o persoană care se asigură că turiștii se simt bine și ”le face vânt cu un evantai uriaș. Practic, acest om prin mișcările lui face să circule aerul cald prin saună. Este cea mai mare din Ungaria și aici încap circa 100 de persoane”, ne-a spus Erdei Nora, ghidul nostru.

Seara abia am ajuns la Debrecen, iar gazdele ne-au cazat la Hotel Aquaticum Termál & Wellness. Despre această destinație vom scrie într-un episod următor.

Băile termale de la Nyirbator, perla de lângă granița Româno - Maghiară - FOTO

Comentarii Facebook