Cascada unicat din România, care și-a păstrat magia chiar și după ce s-a prăbușit - FOTO


Cascada Bigăr a suferit recent o schimbare prin ruperea unei bucăți din peretele de calcar, dar rămâne de o frumusețe magică. Incredibilul obiectiv turistic se află în localitatea Bozovici din județul Caraș-Severin.

Un perete al cascadei Bigăr din Parcul Național Cheile Nerei – Beușnița, cu o înălțime de aproximativ 4 metri, s-a surpat în 7 iunie 2021, din cauze naturale. Cascada Bigăr s-a format în timp, prin depunerea carbonatului de calciu din apele Izbucului Bigăr, care a fost acoperit de un covor de mușchi. Carbonatul de calciu pietrifică acest covor de mușchi, care se regenerează cu noi straturi de mușchi vii, astfel încât o cascadă de acest tip crește permanent în dimensiuni. Cascada Bigăr a atins dimensiuni considerabile ca greutate și volum și a cedat sub propria greutate.

Bigar-01.jpg

The World Geography a clasat cascada Bigar pe primul loc în clasamentul  celor mai frumoase cascade unice din lume, fiind un fenomen al naturii de o frumuseţe rară.

La vărsarea pârâului Bigăr în Miniș s-a format o frumoasă ciupercă de calcar suspendată peste albia Minișului, numită Cascada Bigăr. Cascada s-a numit în trecut Coronini , după fostul guvernator al Banatului, din secolul al XIX-lea, Johann Baptist Coronini – Cronberg

Potrivit legendei, pe meleagurile Vaii Almajului, trăia o familie de țărani, a cărei durere era lipsa unui urmaș. Într-o noapte, femeii i s-a arătat in vis o vrăjitoare care i-a spus ca, doar dacă va bea apa de la izvorul de sub stanca asezata la granița dintre lumi va ramane insarcinata, precizand ca dacă urmașul va fi fata, acesteia nu-i va fi ingaduit sa se indragosteasca, altfel va muri.

Femeia a baut apa, iar dupa o vreme a nascut o fata deosebit de frumoasa, care s-a indragostit de un baiat chipes pe nume Bigar.

Fata fost inchisa de tatal ei in grota de deasupra izvorului dintre lumi, strigatele de disperare ale acesteia fiind auzite de vrajitoarea care traia in cealalta lume, in Taramul Regasirii Dorului.

372903493_6532811960088830_4841298124008814755_n.jpg

Induplecata de suferinta fetei, vrajitoarea i-a transformat parul intr-o cascada pe care au inceput sa alunece lacrimile ei.

Legenda mai spune ca flacaul a venit si s-a aruncat in apele cascadei, iar fata s-a stins odata cu el, dar s-au reintalnit in cealalta lume, singurul loc in care iubirea lor se putea implini. De atunci, indragostitii, spre a-si pecetlui dragostea, dar si pentru a avea parte de iubirea vesnica, vin sa bea apa din cascada ce poarta numele flacaului Bigar. De atunci, indragostitii, spre a-si pecetlui dragostea, dar si pentru a avea parte de iubirea vesnica, vin sa bea apa din cascada ce poarta numele flacaului Bigar. Sursa: secretulsanatatii.net.

Cascada se află la doar câțiva metri distanță de șosea. Aici există și un loc de popas pentru turiști. 

372920084_6532812663422093_1134851346251778865_n.jpg

Comentarii Facebook