Duminica 28 Aprilie

Cetatea din Ardeal complet inaccesibilă turiştilor! „Cuibul de vulturi” al dacilor este printre cele mai periculoase monumente UNESCO din Europa


O cetate dacică din Ardeal rămâne complet inaccesibilă turiştilor, deşi se află de peste două decenii în patrimoniul mondial UNESCO. Zona este considerată prea riscantă, cu cât turiştii se apropie de versantul abrupt pe care dacii şi-au ridicat fortăreaţa, cu atât locul devine mai neprimitor.

Stânca masivă pe care a fost clădită cetatea dacică de la Băniţa se distinge uşor în peisajul montan înfăţişat călătorilor care intră în Valea Jiului, pe Drumul Naţional 66, dinspre Ţara Haţegului. Deşi se află în patrimoniul cultural mondial (UNESCO) din 1999, împreună cu alte cinci aşezări dacice din Munţii Orăştiei, cetatea Băniţei a rămas singura dintre ele care este greu accesibilă în cea mai mare parte a anului.

Nu a fost amenajat niciun traseu de vizitare a sitului arheologic, poteca abruptă spre cetate nu este marcată corespunzător, astfel că turiștii se pot rătăci ușor și se pot pune în pericol din cauza pantei abrupte, iar cei care au de gând să viziteze așezarea însoțiți de copii sau de animale de companie sunt nevoiți să-și ia gândul de la o astfel de expediție, scrie historia.ro.

În urmă cu un secol și jumătate, vechiul drum prin cheile de la poalele cetății a fost transformat în terasament al căii ferate a cărbunelui, Simeria – Petroșani, astfel că turiștii s-ar putea trezi prinși între trenurile care traversează locul strâmt, mărginit de stânci.

Cetatea Bănița se află în administrarea Consiliului Județean Hunedoara din 2020, însă administrația nu pare să aibă planuri de introducere a unui circuit turistic. Cei care sunt descurajaţi de traseul dificil al acesteia, se pot bucura de frumuseţea Peşterii Bolii, de la poalele cetăţii dacice, amenajată pentru vizitare. 

pestera.jpeg

Foto: calatoriileioanei.ro

Comentarii Facebook