Miercuri 24 Aprilie

Băile Someșeni ar trebui să fie Felixul Clujului! Imagini dramatice cu stațiunea în paragină. Plânge profesorul Stanca - VIDEO


Băile Someșeni ar trebui să rivalizeze cu marele strand Apollo, de la Băile Felix, dar se zbate în ruină. Clujenii fug pe unde pot pentru a se răcori vara, dar în marele Cluj-Napoca nu se poate face nimic cu acele băi.

Adevărul îl cunoscut numai moștenitorii băilor, care se judecă în instanță și nu se înțeleg asupra viitorului. Între timp, cei care suferă sunt clujenii. 

Băile Someșeni constituiau un obiectiv turistic care a adus faimă zonei, acestea fiind reorganizate în stațiune de către bine-cunoscutul profesor Dominic Stanca în 1927, care era și proprietarul stațiunii. Nămolul și apele minerale de la Someșeni Băi erau folosite cu mult inainte de organizarea profesorului ca tratamente pentru diverse boli, chiar și pentru diabet. În momentul de față băile sunt dezafectate, necesitând investiții serioase pentru repunerea lor în funcțiune. Au existat mai multe tatonări din partea municipalității pentru a le achiziționa de la urmașii doctorului Stanca și a le reface, dar până în prezent acestea nu s-au soldat cu rezultate concrete.

Băile Someşeni au fost o staţiune balneo-climaterică aflată în cartierul Someşeni al municipiului Cluj-Napoca. La sfârşitul anilor 1880, cercetători maghiari au identificat efectele terapeutice excepţionale ale apelor termale din zonă. Băile Someşeni au fost, însă, organizate în staţiune în 1927 de către reputatul profesor Dominic Stanca, fondatorul Spitalului clujean de ginecologie.

După Revoluție s-a ales praful de acel loc. S-au făcut unele tentative de strângere a rândurilor, dar fără niciun succes. Acum 8 ani Primăria Cluj-Napoca anunța că va fi încheiat un parteneriat cu proprietarii, iar spațiile publice să fie refăcute pe banii orașului, în timp ce interioarele să fie modernizate din fonduri private. Potențial al avea acel loc, dar moștenitorii marelui profesor Stanca nu ajung la un numitor comun.

Așa se face că acum clujenii bate zeci de kilometri în căutarea unui loc de plajă și baie. 

Cine a fost profesorul Dominic Stanca, mare personalitate a medicinei

Dominic Stanca s-a stins din viață în aprilie 1979, la Cluj. A fost un medic primar ginecolog-oncolog, delegat la Marea Adunare Națională de la Alba-Iulia, profesor de igienă la Academia Teologică din Cluj, profesor universitar, cercetător științific, proprietar și fondator al Băilor Someșeni, fondatorul și conducătorul primei clinici obstetrică-ginecologie de stat din Cluj, fondatorul Spitalului de femei din Orăștie, al Spitalului Public Orăștie, fondatorul unui spital pentru Crucea Roșie din Suceava.

În 1928, marele profesor universitar, crescut în școala veche a medicinei românești, reorganizează Băile Someșeni, cu sprijinul Ministerului Sănătății, și cu colaborarea colegilor medici: Gheorghe Pamfil, Alexandru Borza, Eugen Nyarad. Dominic Stanca descoperise efectele terapeutice ale acestor băi, ale căror proprietar era. Băile i-au fost naționalizate în 1949, și el n-a mai avut voie să intre acolo timp de 10 ani.

72b31a60b1459eea01abd9ca66e19e5b.jpg195160ffa0927f85609455583b106502.jpg

Foto: Imagini cu Băile Someșeni, anii 1930

Dominic Stanca a fost medic în Primul Răzvoi Mondial. Dominic Stanca a fost trimis pe frontul din Polonia, în calitate de doctorand, de unde primește concediu pentru terminarea studiilor. După finalizarea studiilor, în anul 1916 a activat în calitate de medic-sublocotenent la unul dintre spitalele garnizoanei din Viena. De la Viena este transferat la Spitalul Militar din Budapesta, ulterior pe frontul din răsărit, în Volohia și Bucovina, unde a luptat contra epidemiei de tifos exantematic. Mai apoi este trimis în Italia, ia parte la ”marea ofensivă” (15-16 iunie 1918), unde așa cum sublinează Florea Marin în lucrarea ”Medicii și Marea Unire”, ”doctorul Stanca se afla tot timpul printre răniți și intoxicații cu gaze de luptă”.

După război, Dominic Stanca a devenit profesor universitar la Facultatea de Medicină din Cluj, secția ginecologie. Avându-l alături pe fratele său, medicul Constantin Stanca, Dominic Stanca a reușit să pună bazele unui important centru de asistență al femeilor bolnave și însărcinate, unde s-au format nenumărați specialiști în domeniu. Astăzi, clinica din Cluj-Napoca îi poartă numele, sub denumirea de Clinica Obstetrică-Ginecologie „Dominic Stanca”.

Profesorul Dominic Stanca a părăsit Clujul, după cedarea acestuia, în 30 august 1940, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, dar a revenit după 1944 și și-a continuat activitatea. 

Comentarii Facebook