Alin Burcea, Paralela 45: „Criteriul pe care se vinde în Cluj nu este numai prețul/Noi dăm banii mai ușor că suntem balcanici”


Un număr de 430.000 de români au venit în Antalya în vacanță în acest an, față de recordul din anul 2019 (270.000 de turiști români), afirmă Alin Burcea, proprietarul touroperatorului Paralela 45, care citează datele primite de la Aeroportul din Antalya. În pofida scumpirilor din ultimii ani, litoralul turcesc rămâne foarte atractiv pentru turiștii români. Clujul este pe harta orașelor cu cele mai multe zboruri spre Antalya. Clujenii sunt atrași de calitatea serviciilor oferite de hotelurile turcești, dar și înțeleg foarte bine valoarea vacanțelor pentru care sunt dispuși să plătească, ne spune Alin Burcea. De vină ar fi dezvoltarea orașului din ultimele două decenii, care i-a făcut pe ardeleni să nu mai ezite atunci când aleg o destinație de vacanță.

Circuitele cu plecare din Cluj-Napoca au înregistrat în anul 2023, la Paralela 45, o creștere de 40%, vorbim despre următoarele destinații: Paris, Atena, Istanbul, Praga, Disneyland Paris, Madeira, Toscana - Italia, Portugalia Grand Tour, Spania de Nord, Maroc, Cappadocia, Argentina & Brazilia, Republica Dominicana, Vietnam & Cambodgia și chiar Thailanda. 

Întrebat de Știri de Cluj dacă ardelenii sunt generoși atunci când trebuie să scoată bani din buzunar pentru concediu, Alin Burcea a precizat că ardelenii nu sunt dispuși să plătească mai mult. De fapt nimeni nu e, însă s-a produs o mare schimbare în mentalitatea colectivă în ultimii douăzeci de ani în urma dezvoltării accelerate a orașului de pe Someș.

„Ardelenii nu sunt dispuși să plătească mai mult, dar, acum 20 de ani Wizz Air a deschis Ardealul către lume. Ardelenii care iau mai greu decizii au început să se hotărască joi să plece vineri, nu e mentalitate ardelenească asta, trebuie să te gândești cu o lună înainte, dar au început lucrurile să se miște. Acuma la fluxul de avioane care este în Cluj și călătorind așa, s-a schimbat și mentalitatea. Nu sunt generoși, că cine e generos? Toată lumea se uită la bani, dar au început să vadă value for money (n.r calitatea în raport cu preț). Nu știu cum să zic, criteriul pe care se vinde în Cluj nu e numai prețul. Asta este o chestie care se întâmplă în 20 de ani, nu se întâmplă peste noapte. Bine, e și multă ofertă acolo. Pe Antalya cred că sunt 20 de zboruri pe săptămână cel puțin, suntem mulți”, a explicat Alin Burcea pentru Știri de Cluj.

La Cluj-Napoca, touroperatorul Paralela 45 are deschise trei locații, însă Burcea afirmă că modul în care relaționează clienții cu agenția s-a schimbat mult după pandemie.

„Datorită pandemiei s-a eliminat foarte mult din contactul fizic cu agenția”

„În primul rând neputând să meargă în străinătate, românii s-au reorientat către România. Dintr-odată au zis: vai ce frumos e! Au fost creșteri la oferte balneo la munte, că au fost obligați oamenii să stea în România și au mers acolo. De asemenea, nu foarte multă lume s-a dus pe ideea să nu mai aibă contact fizic. Să nu o dăm pe online, pe cât a crescut online-ul, pentru că de fapt este un online asistat. Online este când intri pe site, nu interacționezi cu agentul, îți faci rezervarea, ai băgat cardul și s-a făcut vânzarea. 

Nu, foarte mulți vin odată, cunosc trei sau patru oameni în agenție, cunosc pe cineva, se lipesc de un agent și după lucrează pe mail. Nemaiputând să intre în contact fizic, foarte multă lume astăzi nu mai vine la agenție ca să se întâlnească cu un agent, dar de vorbit, vorbește. Pe messenger, pe whatsapp, avem niște programe speciale și comunicăm în toate felurile. Într-adevăr, datorită pandemiei s-a eliminat foarte mult din contactul fizic cu agenția”, precizează Burcea. 

Alin Burcea a spus că Paralela 45 a avut aproape 20.000 de turiști în Antalya, însă nu se așteaptă la creșteri și anul viitor, ținând cont de situația hotelurilor de lux care au crescut mult prețurile. 

„Va fi destul de greu să creștem pe Antalya, pentru că hotelurile de lux au crescut mult prețurile și, în al doilea rând, sunt și alți touroperatori care vin să opereze aici în România. Nebuniile astea vor face ca vânzarea pe Antalya, sigur, un produs bun, să fie mai grea. Noi ne-am pregătit, avem zboruri pe Antalya din toate orașele țării care au aeroport. 

Eu nu previzionez pentru Paralela 45 creșteri mari pe Turcia pentru că va fi o luptă mare. Referitor la vânzarea de early booking, pentru că am dat drumul undeva la 15 septembrie, acum avem de trei ori mai mulți oameni decât anul trecut pe vremea asta, dar asta nu înseamnă nimic. De ce vin oamenii? Pentru că vânzarea pe early booking este foarte bună, fiindcă acum nu mai e ca acum patru ani, plătești 10% când te înscrii, mai plătești 10% la 31 ianuarie și 80% cu 30 de zile înainte de plecare. Dacă pachetul tău e 3.000 de euro, cu 300 de euro îți blochezi prețul. Acum cinci ani trebuia pe 31 ianuarie să dai toți banii”.

Întrebat dacă de vină pentru scăderea vânzărilor la pachetele pentru hotelurile de lux ar putea fi și recesiunea despre care s-a vorbit în ultimele luni, Alin Burcea precizează ferm că nu s-au văzut semne ale crizei, pur și simplu prețurile au fost ridicate prea mult. 

„Nu (n.r nu este de vină recesiunea), au scumpit foarte mult, nu poți să plătești! Acum am fost la târgul lor de turism din Antalya și am vorbit cu directorii de hotel și vânzări. Am văzut că la hotelurile astea scumpe trebuie să aibă loc o reașezare, o realiniere, oamenii sunt deștepți. Problema nu e la directori, problema e la patroni, la proprietarii de hoteluri care vor mai mult și mai mult. Ori eu cred că va avea loc și în Belek o reașezare la hoteluri de lux. Nu poți să plătești banii ăștia, nu ai cum. Noi ne plângem în România cât de scump e la Phoenicia, la Mohammad Murad, dar e 2000, și ne plângem că este 2000 și e mult. Nu există clienți! Nici în Germania, credeți că nemții dau banii așa ușor ca noi? Noi dăm banii mai ușor că suntem balcanici. Vrem să epatăm, să arătăm că mergem la lux, să ne lăudăm față de prieteni”, a încheiat Alin Burcea, pentru Știri de Cluj. 

Surpriza pentru 2024: Paralela 45 va introduce două chartere pe Aeroportul din Alanya, unul din Cluj-Napoca și unul din București

Alin Burcea punctează că a încheiat încă de anul trecut parteneriate exclusive cu hoteluri mai ieftine, care se găsesc mai ales în stațiunile Alanya și Side, „deoarece au prețuri mai normale”, deși sunt puțin mai îndepărtate. Așadar, la Paralela 45 și în acest an vor fi oferte potrivite pentru buzunarul tuturor.

„La hotelurile de top, pachetul de șapte nopți în iulie-august merge spre 7.000 de euro, fără avion, iar cu tot cu transfer local, avion și ghid local ajunge la 8.000 de euro. Or, totuși, ăsta e prețul unei mașini. Chiar am vorbit cu patru reprezentanți ai acestor hoteluri de lux și toți mi-au confirmat că în 2023 față de 2022 au avut scădere și asta e o tendință interesantă, când hotelurile de lux au o scădere a cifrei de afaceri și a încasărilor, deoarece este evident că peste noapte nu au crescut salariile în Europa, în Turcia cu atât mai puțin”, a relatat Alin Burcea.

Pentru 2024, Paralela 45 va introduce două chartere pe Aeroportul din Alanya, unul din Cluj-Napoca și unul din București. Plecările din Cluj-Napoca se vor face în fiecare zi de luni, în perioada 10.06-09.09.2024. 

Comentarii Facebook