Un bărbat a descoperit peste 400 de monede străvechi într-o comună din Ardeal. Va primi 30% din valoarea lor


Un căutător autorizat a descoperit 407 monede, despre care se apreciază că provin din perioada cuceririi Daciei de către romani, în comuna Şoimuş, județul Hunedoara.

După descoperirea tezaurului bărbatul a mers direct la primăria din localitate pentru a le preda autorităților.

,,Astăzi am avut surpriza să între pe ușa primariei un cetățean care a descoperit în comuna Șoimuș un tezaur, 407 monede de argint din perioada cuceriri Imperiului Roman a Daciei. 

A fost pentru prima dată când am întâmpinat astfel de situație, monedele sunt superbe, nu este una la fel cu cealaltă și au fost foarte bine păstrate.

Procedura spune ca se inventariază de primar și se predau către Direcția de Cultură a Județului Hunedoara. Am predat împreună cu căutătorul autorizat cele 407 monede , acestea urmând să între în patrimoniul statului roman .

Cel care le-a descoperit v-a fi despăgubit  de statul român cu 30 % din valoarea lor . S-ar putea în zona unde s-au descoperit să fie și o cetate dacica sau romană. Urmează sa se facă cercetări de către specialiștii de la Ministerul Culturii", a anunțat primarul comunei Șoimuș, pe o rețea de socializare. 

Bărbatul care a făcut această descoperire deosebită, fiind un căutător autorizat, va fi răsplătit de către statul român cu 30% din valoarea totală a tezaurului,  iar dacă expertul care verifică monedele dovedește că acestea au o valoare istorică excepțională, descoperitorul  mai poate primi și o bonificație suplimentară de până la 15% din valoarea monedelor.

Comentarii Facebook