Vineri 19 August

”Tigrul platanului” a ajuns și în Turda. Specialiștii spun că nu poate fi combătut cu chimicale


Ploșnița dantelată sau ”Tigrul platanului” a invatat și Turda. Oamenii se plâng de disconfortul cauzat, dar, din păcate, aceste insecte nu pot fi combătute cu chimicale. 

Adrian Ruicănescu, cercetător la Institutul de Cercetări Biologice din Cluj-Napoca, a explicat de unde provin aceste insecte, ce le atrage și faptul că nu putem face nimic ca să scăpăm de ele.

Deja există o isterie apropo de ploșnițele dantelate, numite hilar de unii „tigri". Sunt insecte mici, aparținând ordinului Hemiptera. Este vorba de 2 specii, originare din America de Nord, care au fost aduse accidental în Europa odată cu plante ornamentale”, a spus acesta.

În mod normal, în locul lor de proveniență, înmulțirea acestora este controlată de natură și de alți factori, precum bacterii și virusuri. Totuși, în zona noastră, înmulțirea lor nu este controlată de nimic.

În propriul lor ecosistem, au evoluat împreună cu alte insecte, plus bacterii și virusuri, care controlează și mențin aceste populații în limite normale. În noile areale, aceste insecte nu au dușmanii proprii, astfel populația nu este ținută sub control. În general, natura reglează lucrurile, dar în ritmul ei”, explică cercetătorul.

Adrian Ruicănescu a subliniat faptul că aceste insecte nu pot fi exterminate cu substanțe chimice, cum am extermina țânțarii sau alte insecte de la noi din țară, deoarece sunt imune. Astfel, dacă oamenii tratează chimic această problemă, nu doar că nu scapă de ploșnițe, ci omoară anumite insecte care, în timp, s-ar putea hrăni cu acestea, reducând astfel numărul lor.

Citiți AICI continuarea...

Comentarii Facebook