Insectele care îi terorizează pe clujeni sunt imune la substanțele chimice. Cercetător din Cluj: Nu se poate face nimic


Micile insecte care i-au terorizat pe clujeni în ultima vreme, de când cu zilele toride de vară, se numesc ploșnițe dantelate, poreclite și „tigri” din cauza modelului aripilor. Adrian Ruicănescu, cercetător la Institutul de Cercetări Biologice din Cluj-Napoca, a explicat de unde provin aceste insecte, ce le atrage și faptul că nu putem face nimic ca să scăpăm de ele.

De unde provin aceste insecte?

Cercetătorul a explicat că aceste ploșnițe provin din America de Nord și au fost aduse în Europa în mod accidental.

Deja există o isterie apropo de ploșnițele dantelate, numite hilar de unii „tigri". Sunt insecte mici, aparținând ordinului Hemiptera. Este vorba de 2 specii, originare din America de Nord, care au fost aduse accidental în Europa odată cu plante ornamentale.”

În mod normal, în locul lor de proveniență, înmulțirea acestora este controlată de natură și de alți factori, precum bacterii și virusuri. Totuși, în zona noastră, înmulțirea lor nu este controlată de nimic.

În propriul lor ecosistem, au evoluat împreună cu alte insecte, plus bacterii și virusuri, care controlează și mențin aceste populații în limite normale. În noile areale, aceste insecte nu au dușmanii proprii, astfel populația nu este ținută sub control. În general, natura reglează lucrurile, dar în ritmul ei”, explică cercetătorul.

Ploșnițele dantelate nu pot fi exterminat cu soluții chimice

Adrian Ruicănescu a subliniat faptul că aceste insecte nu pot fi exterminate cu substanțe chimice, cum am extermina țânțarii sau alte insecte de la noi din țară, deoarece sunt imune. Astfel, dacă oamenii tratează chimic această problemă, nu doar că nu scapă de ploșnițe, ci omoară anumite insecte care, în timp, s-ar putea hrăni cu acestea, reducând astfel numărul lor.

Dacă intervenim, cu substanțe chimice, nu facem altceva decât să „zădărnicim" apariția sau adaptarea unor specii autohtone, care ar putea să găsească aceste ploșnițe ca sursă de hrană. Acestea pot fi doar mici păianjeni sau mici viespi, cum este cea din fotografie. „Dantela" care se vede pe aceste insecte, este formată din excrescențe lamelare în care se găsesc celule secretoare de ceară, deci majoritatea substanțelor chimice nu le afectează, dar vor afecta celelalte insecte care s-ar putea adapta și deveni inamicii acestor ploșnițe”, mai spune cercetătorul.

226769915_10159386529928545_8610487873572048220_n.jpg

Hainele deschise la culoare atrag ploșnițele

Un lucru știut deja este faptul că aceste insecte își fac apariția în zilele cu temperaturi ridicate și sunt foarte active. Oamenii trebuie să știe că acestea trag la culorile deschise. Dacă sunteți îmbrăcați în culori vii, aveți șanse mult mai mari să fiți atrăgători pentru ploșnițele dantelate.

Întâmplător, în zilele foarte calde, aceste insecte sunt foarte active, zboară pentru a se răspândi pe alți arbori, iar mai ales, dacă suntem îmbrăcați în culori deschise, le atragem și ne pot pișca.

Nu se poate face nimic pentru exterminarea acestor insecte. Oamenii trebuie să se protejeze pe cât posibil de înțepătura lor, mai ales dacă dezvoltă alergii, iar, în rest, cercetătorul susține că natura își va face singură treaba.

Am tot primit întrebarea ce se poate face. Nimic! Așa cum, după un atac „devastator" al moliei-miniere-a-castanului-sălbatic (Cameraria ohridella) în anii următori, populațiile acesteia s-au reglat, sperăm că și populațiile de ploșnițe dantelate se vor regla. Cea mai bună măsură este să lăsăm Natura să rezolve. Și să sperăm că o va face. Oricum, orice altă acțiune nu va face altceva decât să amplifice dezastrul.

Pișcătura ploșniței ar trebui să ne îngrijoreze?

Cercetătorul Adrian Ruicănescu a explicat, pentru Știri de Cluj, că în mod normal, pișcătura acestei insecte se aseamănă foarte mult cu cea de urzică. Totuși, sunt persoane care pot dezvolta alergii.

În mod normal, oamenii nu ar trebui să se simtă îngrijorați, pișcăturile sunt ca și înțepăturile de urzică. Dacă folosesc un unguent cu antihistaminice, nu mai simt nimic. Dacă cumva fac alergii, atunci e bine să evite să iasă din casă în orele toride din zi.

Ploșnița dantelată este cea mai activă atunci când este foarte cald, deci în miezul zilei crește incidența pișcăturilor. Cei care riscă să dezvolte alergii sunt încurajați să evite ieșirile în miez de zi și să iasă după ce se răcorește afară, seara.

Dacă se iese mai pe înserat, când este mai răcoare, nu vor fi pișcături.

În parcul Iulius Mall sunt foarte multe ploșnițe

Cu toate că oamenii care stau în cartierul Gheorgheni se plâng de prezența acestor insecte, cercetătorul susține că locuiește în același cartier și cea mai infestată zonă, în opinia sa, este parcul Iulius Mall. Care este explicația?

În Cartierul Gheorgheni stau și eu, dar am văzut în zona parcului Iulius Mall, unde sunt stejari columnari și platani. Ploșnița dantelată a platanului este cea mai „agresivă", să se evite zonele cu platani. Mai sunt în centru, în zona Pieței Unirii, chiar lângă fântână, în zona Casei de Cultură a studenților”, a mai explicat Adrian Ruicănescu pentru Știri de Cluj.


Comentarii Facebook