Scandal în Ardeal din cauza unei inscripții pe soclul unei statui. Monumentul a fost inaugurat de președinta Ungariei


Monumentul poetului Kolcsey Ferenc, autorul textului imnului Ungariei, de la Carei, județul Satu Mare, provoacă noi tensiuni între autoritățile române și maghiari. Mai exact, statuia conține inscripții în limba maghiară pe soclul de piatră, care nu figurau în proiectul inițial.

Monumentul a fost inaugurat la Carei la 12 aprilie 2023 în prezența președintei Ungariei, Katalin Novak, a vicepremierului Kelemen Hunor, dar și a unor parlamentari și oficialități locale. Cu câteva zile înainte de inaugurare, cei din Comisia Națională a Monumentelor de For Public au observat că statuia nu este conformă cu avizul emis de ministerul Culturii. Mai precis, statuia conține inscripții pe soclurile de piatră, care nu figurau în proiectul inițial. În consecință, Primăria Carei a fost sancționată la 11 aprilie cu o amendă de 10.000 de lei și obligată să desființeze lucrările și să le aducă la starea inițială, scrie Adevărul.

Primarul Careiului, Kovacs Jeno, a declarat pentru Libertatea că avocatul instituției va ataca decizia Direcției de Cultură din Satu Mare. „Ei spun (n.r. – Direcția de Cultură) că a apărut o inscripție, dar asta e interpretabil. Nu era prevăzut un soclu de piatră. Voi încerca să-i lămuresc pe cei care au avizat că ceea ce cer este o prostie”, a spus edilul pentru Libertatea. Instanța va decide cine are dreptate, conchide primarul.

Lorand Turos, liderul grupului UDMR din Senat, vrea să solicite Ministerului Culturii să verifice dacă toate celelalte monumente din județ au toate avizele necesare. „Nu îmi aduc aminte să se fi întâmplat vreodată așa ceva. Nu știu dacă e rea voință. Vedem că, din păcate, acest eveniment a căpătat un iz politic”, crede senatorul UDMR. El subliniază că monumentul nu mai avea anvergura necesară fără soclu.

Comentarii Facebook