O fotografie unicat cu eroul revoluționar Avram Iancu, din 1865, a fost scoasă la licitaţie! Care este suma de pornire


O casă de licitaţii din România a scos la licitaţie o fotografie unicat din anul 1865, care îl înfățișează pe eroul revoluţionar Avram Iancu. Fotografia a fost realizată cu 7 ani înainte ca revoluţionarul paşoptist să moară, iar preţul de pornire a fotografiei pleacă de la 1.000 euro.

Istoricul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia, Liviu Zgârciu, a declarat că fotografia poate fi cumparată de o persoană fizică, un partid sau o asociație și apoi donată către un muzeu sau o casă memorială.

Postez asta aici, gândindu-mă că poate o fi cineva, persoana fizică, asociație, partid sau ce o fi, să o cumpere și să o doneze unei instituții, precum muzeu sau casă memorială, unde îi este și locul." a transmis Liviu Zgârciu într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Potrivit casei de licitații, fotografia este în format carte-de-visite înfățișându-l pe Avram Iancu îmbrăcat într-o haină neagră cu guler și manșete din lână, ținând mâna dreaptă la piept.

Se pare că fotografia unicat a fost realizată în jurul vârstei de 41 de ani, cu 7 ani înainte ca revoluţionarul paşoptist să moară. Cel supranumit „Crăişorul munţilor" este astăzi considerat cel mai mare erou național al românilor din Transilvania. Avram Iancu este unul dintre eroii de referinţă ai românilor. Conducătorul moţilor din timpul mişcărilor revoluţionare din anii 1848 şi 1849 a rămas în istorie ca un simbol al patriotismului şi al jertfei pentru libertate. 

Comentarii Facebook