Marti 4 Octombrie

Localnicii unui sat, terorizați din cauza urșilor: „Aproape în fiecare noapte intră ursul în curte, se plimbă prin grădină”


Situație tensionată într-un sat din județul Mureș, unde oamenii sunt terorizați de urși. Animalele atacă repetat gospodăriile sătenilor, aproape în fiecare seară, fiarele se năpustesc asupra olor și găinilor din curți. Au omorât deja zeci de animale și au provocat pagube uriașe, iar oamenii au auns la limita răbdării și au cerut ajutorul vânătorilor și jandarmilor. 

La numai 10 kilometri de Târgu Mureș, în satul Bozeni, urșii se plimbă pe ulițe ca pe cărările din pădurile de munte. Au dat de gustul cărnii și nu s-au mai pototlit. Ies tot mai des la vânătoare în gospodăriile oamenilor, unde fac prăpăd

Eu consider că deja sunt un pericol public”, spune un localnic. „Am ieşit în drum. A venit vizavi cu mine. Şi când m-a văzut s-a urcat sus pe deal. Era distanţă dintre mine şi urs, maxim 10-15 metri. Am fugit cam 150 metri, iar când am ieşit pe drum a venit şi el spre mine”, își amintește îngrozit un alt localnic care a avut ghinionul de a se întâlni cu un urs. 

Sătenii sunt disperați, nu mai știu cui să ceară ajutorul 

Mesajele de RO Alert sunt tot mai dese, iar sătenii, disperaţi, au chemat vânătorii şi jandarmii în ajutor. Mulţi dintre ei se gândesc să părăsească cătunul şi să se mute în altă parte. 

Anul trecut am luat decizia să aprobăm ordonanţa de urgenţă, pentru a face posibilă intervenţia imediată în cazul în care sunt situaţii periculoase la adresa vieţii umane sau la adresa bunurilor create de om”, declară ministrul Mediului, Tanczos Barna, potrivit Observator

Aproape în fiecare noapte intră ursul în curte se plimbă prin grădină, pe la porumb, peste tot pe aici”, spune paznicul de vânătoare din localitate. „Am avut noroc că venea câinele, nu ştiu exact al cui era câinele. Cu căprioarele şi restul sunt obişnuită, dar cu asta, deja de o lună, o lună jumate tot umblă”, spune un bărbat. 

Localnicii cer, cu disperare, ca autorităţile să ia măsuri şi să-i scape de raidurile pe care urşii le dau în gospodăriile lor.


Comentarii Facebook